A VEKE az autóelszállítás visszaállítását követeli Pesten

2006.09.02. 17:41
Szabálytalanul parkoló autók akadályozták a villamosok közlekedését Budapesten. A VEKE követeli az ilyen gépkocsik elszállítását a fővárosban.

Szombaton 11 óra 42 perckor egy villamos útjában parkoló német rendszámú személygépkocsi miatt leállt a 2-es villamos forgalma a Balassi Bálint utcában, a Jászai Mari térnél. Ilyen bármelyik európai nagyvárosban megtörténhet, ami azonban ezután következett, az felhívja a figyelmet arra, hogy a budapesti rendfenntartással valami nagyon nincs rendben - írja a VEKE, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület az Indexhez is eljuttatott közleményében.

A 2-es vonalán 14 óra 15 percigig, vagyis két és fél órán keresztül volt fennakadás a villamosközlekedésben, ráadásul ezzel egyidejűleg a 30-as villamos Mester utcai végállomásán is a vágányokra parkolt egy autó, 40 perces kimaradást okozva.

Rendszeres esemény

Budapesten rendszeres, szinte mindennapos esemény, hogy valaki a villamosvágányokon vagy épp egy szűk utcában a buszok, trolibuszok útjában hagyja autóját, ezzel akadályozva több száz vagy épp több ezer ember közlekedését és jelentős károkat okozva a tömegközlekedésben - hangsúlyozza az egyesület.

Míg a buszoknak ilyen esetekben általában találnak terelőútvonalat, a villamosok és trolibuszok közlekedésében teljes leállást okoz egy ilyen otthagyott személygépkocsi. Rendszeresek az ilyen jellegű fennakadások például a 2-es villamos vonalán a Jászai Mari térnél, a 17-es vonalán, a 30-as villamos Mester utcai szakaszán, a belvárosi trolibuszok útvonalán és még számos más helyszínen.

A rendőrség nem tesz semmit?

A VEKE szerint a rendőrség azonban nem tesz semmit, az akadály mindig akkor hárul el, amikor az autótulajdonos visszaér gépkocsijához dolga végeztével, ahogy történt ez ma is. A kerületi rendőrjárőr általában kiérkezik a helyszínre, de Budapesten nincs példa arra, hogy a rendőrség bármilyen aktív beavatkozást vagy intézkedést tenne a forgalmi akadály megszüntetése érdekében.

Az egyesület ezért javasolja Budapesten az autóelszállítás visszaállítását azokban az esetekben, amikor egy szabálytalanul várakozó személygépkocsi a szombati példákhoz hasonlóan aránytalan mértékben akadályozza a közlekedés többi résztvevőjét. Nem elfogadható, hogy órák elmúltával se történjen érdemi intézkedés, és a hatósági szerv csak tétlenül várja az autótulajdonos megérkezését.

A "jogszabály adta lehetőség szerint intézkedett" a rendőr

Az Index felhívta a BRFK ügyeletét, és ott annyit tudtunk meg, hogy a járőr valóban kiment a Jászai Mari téri esethez, és ott "jogszabály adta lehetőség szerint intézkedett".

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 7-i ülésén tárgyalja a BRFK féléves beszámolóját. A VEKE éppen ezért kéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy terjesszen a Közgyűlés elé egy, a fenti probléma megoldására vonatkozó és a BRFK figyelmét felhívó határozati javaslatot.

A BKV-nak is hatékonyabban kellene fellépnie az ilyen esetekben - vélekedik a VEKE. Az autókról ma is készítenek fényképeket, a rendelkezésre álló bizonyítékokat azonban nem használják fel.