Átvizsgálják Batiz András szociális lakásbérét

2008.04.23. 15:35
A terézvárosi önkormányzat felülvizsgáltatja minden önkormányzati bérlelmény bérleti szerződését, köztük Batiz András volt kormányszóvivőjét is. Batiz Andrást egy volt önkormányzati képviselő nemrég fel is jelentette, mert szerinte a volt tévés jogsértő módon jutott hozzá egy Andrássy úti lakáshoz, amelyért szociális lakbért fizet. Batiz szerint minden törvényes és erkölcsös volt.

A terézvárosi vezetés úgy döntött, hogy felülvizsgáltatja minden önkormányzati bérlemény bérleti szerződését - közölte Szilágyi Erika, a VI. kerület sajtóreferense. Az önkormányzat pénzügyi bizottsága azt kezdeményezte, hogy vizsgálják felül Batiz András volt kormányszóvivő és RTL Klub-riporter lakáscseréjét.

Egy volt önkormányzati képviselő nemrég feljelentette Batiz Andrást, a volt kormányszóvivőt. A feljelentés szerint Batiz állítólag jogsértő módon, "egy titokzatos lakáscserével" jutott hozzá hét évvel ezelőtt Andrássy úti önkormányzati lakásához.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy Batiz András a tavalyi, egyébként a terézvárosi rászorultak körében "horribilisnek" számító százötven százalékos lakbéremelés után is csupán 13 ezer forint szociális lakbért fizet lakásáért.

A Magyar Hírlap szerint a kérdés az: miként kerülhetett a kormányszóvivő hét éve, akkor még az RTL Klub sztárriportereként, a Fókusz főszerkesztőjeként, szociális rászorulóként a terézvárosi bérlakásba, s főként milyen alapon állapítottak meg neki szociális lakbért.

Batiz András a Magyar Hírlapnak azt mondta: "minden törvényes és erkölcsileg is feddhetetlen volt abban, ahogyan 2001-ben hozzájutottam a VI. kerületi önkormányzati lakás bérleti jogához. Kizárólag azt a lehetőséget kaptam meg ugyanis, amit az akkori fideszes vezetésű önkormányzat minden más magyar állampolgárnak is biztosított" - tette hozzá Batiz András.

Batiz András a lapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a bérleti díjat és a járulékos költségeket - havonta körülbelül 40 ezer forint - ma is ennek megfelelően fizeti.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Lászay János volt önkormányzati képviselő szerint előfordulhatott, hogy Terézvárosban tömegesen sértették meg a törvényt és a rendeleteket. Lászay szerint ezzel akár több százmilliós vagyoni hátrányt okozhattak az önkormányzatnak. A volt képviselő emiatt a napokban feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

A VI. kerületben három típusú lakbér van: szociális, költségalapú és piaci alapú. A döntő többség szociális alapú bérleti díjat fizet - mondta Szilágyi Erika a kerület sajtóreferense.