Jogsértő kerékbilincselések a fővárosban

2004.11.15. 17:57
A Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója szerint a Centrum Kft. sok esetben törvénytelenül helyez kerékbilincset az autókra a fővárosban. A fővárosi tulajdonú utakon nem büntethetik így az autósokat, a bilincselések idején egy, még hatályba nem lépett rendeletre hivatkoztak.
Törvénytelen kerékbilincselési gyakorlatot folytat hónapok óta a Centrum Kft., nyilatkozott hétfőn az MTI-nek a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója. Varsányi Péter egy Rottenbiller utcai hétfői kerékbilincselés után azt mondta, hogy a Centrum kft. jogtalanul rakta fel a kerékbilincset egy járdán álló autóra.

Az igazgató közölte, hogy a cég kétszeres törvénysértést követett el. Egyrészt az adott területen, amely fővárosi tulajdonú utca, nincs működési joguk. Törvénysértés történt azért is, mert a főváros múlt havi rendeletmódosítása még hatályba sem lépett. Ezért, illetve mivel ez a hely nem parkolási fizető övezet, teljesen jogtalanul jártak el a bilincselők.

Varsányi Péter hangsúlyozta, hogy a Centrum Kft. már huzamosabb ideje végez ilyen törvénytelen kerékbilincseléseket. Kirívó példaként említette, hogy október 29-én a centrumosok több mint 70 kerékbilincset raktak fel a VII. kerületben, jórészt fővárosi tulajdonú utakon, illetve ugyancsak a fizető övezeten kívül. Mindazoknak visszajár a pénz, akiket jogtalanul, a fővárosi utakon, illetve egy még hatályba sem lépett fővárosi rendelet alapján büntetett meg a Centrum Kft.

Október végén a jelenlegi parkolási szabályozás ellen tüntettek Budapesten, ahol az ellen is tiltakoztak, hogy a közterület-felügyelők nemcsak a várakozási övezetekben, hanem bárhol kerékbilincset helyezhetnek el a szabálytalanul várakozó autókra. A Fővárosi Közgyűlés októberi rendeletmódosítása szerint a kerékbilincset félórás türelmi idő után szerelhetik fel.