Hétfőtől újabb Volvók állnak forgalomba

2006.03.17. 16:46
Az előző két évhez hasonlóan idén is ötven alacsonypadlós, légkondicionált csuklós busszal korszerűsödik a BKV buszparkja, az új buszok révén száz kilométerrel nő az akadálymentes hálózat hossza. A darabonként 65 millió forintot érő járművek hétfőtől a 103-as és a 73-as vonalon közlekednek, majd villamos- és metrópótló buszok lesznek tavasszal és nyáron.

Tizenhat csuklós Volvo buszt adott át Demszky Gábor pénteken a Népligetben a Budapesti Közlekedési Vállalatnak, a vadonatúj járművek hétfőtől már munkába is állnak. 2006-ban összesen ötven ilyen busz érkezik a fővárosba, mint az a főpolgármester elmondta, idén 32 milliárd forinttal támogatja a kormány a fővárosi tömegközlekedés fejlesztését. Demszky hangsúlyozta, hogy ezzel összesen 327-re nő az alacsonypadlós járművek száma (beleértve az új Combino villamosokat is), ezzel is elősegítve a mozgáskorlátozottak számára az akadálymentes közlekedést.

Az új buszok április közepétől a nagykörúti villamos-peronok átépítésekor, a 4-6-os villamosok pótlásaként szállítanak utasokat, majd többségük a metrópótlásban vesz részt a kettes metró idei tízhetes nyári felújításakor.

State of the art

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Csodálatos élmény egy olyan országnak átadni ötven buszt, amely régi és szép hagyományokkal rendelkezik az autóbuszgyártásban" - fogalmazott a Volvo képviselője. A cég munkatársa elmondta, hogy a nappali műszakban megviselt buszokat éjjel a Volvo saját szerelői készítik fel a következő napra, hogy legalább 96 százalékban állandóan működőképesek legyenek.

Ez a 2006-ban érkező ötven busz már a továbbfejlesztett típus képviselői, a már forgalomban lévőkhöz képest mindegyikben lesz légkondicionálás. A célorientált fedélzeti elektronika, a hat fokozatú váltórendszer, "state of the art" csúcstechnológiát képvisel. Az utasok biztonsága érdekében minden ajtót kamera figyel, a sofőr kis monitorokon tudja ellenőrizni, hogy mindenki rendbe le- és felszállt, a fékrendszer pedig mindenféle időjáráis körülmények között képes a buszt megállítani.

Akadálymentes

A darabonként 65 millió forintot érő járművek hétfőtől a 103-as és a 73-as vonalon közlekednek, de nyolc ilyen busz jár majd a 200-as reptéri járatok vonalán is. Április közepéig fokozatosan forgalomba állnak az új buszok a 85-ös, az 51-151-es, az 54-es, a 138-as járatokon is. A reptéri járatok módosult útvonalon - Ferihegy 1 érintésével - viszik majd a reptéri utasokat a városba, a belső kialakítás is kedvez majd a tömegközlekedést választóknak: külön bőröndtartón lehet elhelyezni a csomagokat, részletezte Donáth Zoltán, a BKV beruházási és közbeszerzési igazgatóhelyettese.

A BKV tájékozatása szerint az új buszok révén száz kilométerrel nő az akadálymentes hálózat hossza: ez a 350 kilométer a teljes buszhálózat negyedét teszi ki. Az akadálymentesen igénybe vehető megállóhelyek száma 320-szal, 1400-ra nő, ami a BKV megállóinak több mint 28 százalékát teszi már ki.

Új autóbuszok Miskolcon is

Megérkezett 22 új autóbusz Miskolcra, valamennyit még márciusban forgalomba állítja a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.). Börzsei Tibor, az MVK Zrt. ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta: a járműpark-rekonstrukciós program keretében március 1-jén már forgalomba helyeztek tizenhárom Neoplan Centroliner csuklós autóbuszt, a második lépcsőben érkezett a mostani 22 jármű, amely már a 2006-os fejlesztés része. A terveknek megfelelően valamennyi új gépjármű "munkába áll", fokozatosan felváltják az Ikarus 200-as családot. A csuklós autóbuszok először a város "kelet-nyugati gerincvonalán az 1-es, 1/A-s, 101-es, 101/B-s, 21-es viszonylatokon közlekednek majd, illetve az észak-déli oldalon a 12-es, 14-es, 3-as, 8-as útvonalakon" - ismertette az ügyvezető igazgató.


Fotó: www.mvkrt.hu

A vállalat a miskolciak véleményét kikérve választotta ki a megfelelő járműtípust. A buszok alacsonypadlósak, így biztonságosan feljuthatnak rájuk a mozgáskorlátozottak, valamint EURO 4-es motorral üzemelnek, amely teljesíti a környezetvédelmi előírásokat. Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a közlekedési társaság 2001-ben kezdte meg a járműpark rekonstrukciós programját, ennek keretében két évvel ezelőtt 90 darab új autóbusz beszerzéséről kötött szerződést.

A járműveket több lépésben vásárolják meg, az idén márciusban 35, majd 2008-ig további 55 új autóbuszt helyeznek forgalomba. A buszok ára mintegy 24 millió euró, a beruházás költségeit az önkormányzat és az MVK Zrt. hitelből fedezte. Jelenleg a társaság 198 busszal rendelkezik, ebből 68 korszerű, 30 darab modernebb Ikarus gyártmány, és 90 gépjármű régebbi típus, amit a program keretében fokozatosan kicserélnek.