Agressziót szül a Blaha Lujza téri bokszzsák

2005.11.08. 18:56
Az aggresszió levezetésére lett kitalálva, de a jelek szerint ellenkező hatást ért el a Budapesti Őszi Fesztivál egyik köztéri szobra, a közösségi bokszzsák. A rendőrség vasárnap hajnalban egy tömegverekedés után szerelte le az eszközt, jövőjéről a fővárosi közgyűlés dönt.

Vasárnapra virradóra a rendőrség levette a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Blaha Lujza térre kihelyezett bokszzsákot, ami bár humanista célokat szolgált volna, de tömegverekedést okozott a VIII. kerületi csomópontban.


Tekintse meg a képeket!

A közösségi bokszzsák ötletgazdája, Jófejű István sajnálja, hogy az ellenkező hatást érte el az ötlete, bár amikor ő járt a zsák körül, mindig nagy tömeget, érdeklődést és mosolygó arcokat látott. Jófejű azt is elmondta, az aggresszió az egyik bokszzsák életébe is került.

A közbiztonságra veszélyes

A bokszzsák közterület-használati engedélyének visszavonásáról a a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága dönt. A józsefvárosi rendőrkapitány szerint a főváros közbiztonságát nagyban veszélyezteti a bokszzsáknál tapasztalható agresszivitás, közölte az elnök.

Több esetben indított a rendőrség bűntetőeljárást garázdaság és súlyos testi sértés miatt a kerületben. Ezeknek a bűncselekményeknek a kiváltó oka egyértelműen a bokszzsák használata volt, mondta Perlaki Attila rendőrkapitány.

Duhajkodás a Blahán

A rendőrezredes szerint állampolgároktól és társadalmi szervezetektől jelzéseket kaptak, hogy a bokszzsák használata miatt hangos szóváltások, kisebb verekedések alakulnak ki, ami megrettenti, irritálja a környéken várakozó embereket. A mentők pedig arról értesítették a rendőröket, hogy a felügyelet nélkül súlyosan balesetveszélyes bokszzsák felállítása óta többször kellett sérülteket ellátniuk a téren.

A rendőrkapitány "a jövőben bekövetkező, akár halállal is fenyegető" esetek elkerülése érdekében kéri a "társadalmat jelentősen irritáló bűncselekmények elkövetési okának" megszűntetését.

Megjegyzi azt is, hogy a kulturális szakemberek által felállított jurta sátor és bokszzsák nem érte el a kívánt célt, azaz állampolgárokban rejlő feszültségek levezetését. A tapasztalatok szerint ellenkező hatást, agresszivitást vált ki, az ott megjelenő emberekből, akik összeverekednek egymással.

A VIII. kerületi önkormányzat előbb levélben fordult az őszi fesztivál szervezőihez kifogásolva, hogy a téren elszaporodott a szemét és az aggresszív viselkedési forma a zsák miatt.

Csalódott ötletgazda

"Érdekesnek találom, abszolút nem számítottam erre. Sajnálom az egészet, de annak örülük, hogy a fejlemények talán észrevétetik az emberekkel, milyen sok az erőszak az utcán" - kommentálta a történteket az Indexnek Jófejű István, a zsák ötletgazdája. Jófejű arra számított, hogy az emberek majd ezen a ponton vezetik le a feszültségüket.

Ez volt egyébként a harmadik bokszsák, amit kilógatott. Az elsőt szétszurkálták, utána egy ideiglenes, kisebb darabot rakott ki, aminek viszont nem történt baja, a harmadikat a rendőrség vette le. Jófejű azért is csodálkozik, mert amikor ő látogatott ki a Blahára, a zsák körül ugyan nagy volt a tömeg, sokan álltak sorba, de mindenki élvezte a játékot, mosolyogva ütlegeltek.

Jófejű a következő napokban egy szöveget fog kifüggeszteni a zsák helyére, amiben - mindenki okulására - beszámol a történtekről.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Budapesti Fesztiválközpont Kht. évek óta különböző szobrokat, installációkat helyez el a közterületeken, közölte Schiffer János főpolgármester-helyettes. A városképvédelmi bizottság szeptemberben járult hozzá, ahhoz, hogy október 10. és december 2. között bokszzsák installáció legyen a téren.