Tarlós beelőzte Demszkyt

2006.09.07. 06:54
Miközben a közvélemény egyértelműen az SZDSZ jelöltjeként azonosítja az MSZP támogatását is élvező Demszky Gábort, saját pártjának szavazói kevésbé tartják alkalmasnak a főpolgármesteri posztra, mint az MDF-esek. Tarlós István három hónap alatt megismertette magát Budapesttel és átvette a vezetést a nyár elején még legyőzhetetlennek látszó Demszkytől.
Módszertan
A Gallup telefonos megkérdezéssel végzett felmérést 1037 fős budapesti mintán. A Gallup kérdezői minden mintavétel alkalmával más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket kérdeznek meg. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a kerületek népességaránya szerint pontosan követi a főváros felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága +/- 3%.

Három hónap alatt megismertette magát a budapestiekkel Tarlós István, a Fidesz-KDNP támogatásával induló polgármesterjelölt, mi több, a Gallup közvélemény-kutatása szerint, ugyan még a statisztikai hibahatáron belül, már a vezetést is átvette a várost 16 éve irányító Demszky Gábortól.

Tényleg függetlennek tartják

A Gallup augusztus 30. és szeptember 1. között végzet felmérése szerint Tarlóst spontán módon a budapestiek 67 százaléka azonosította főpolgármester-jelöltként, segítséggel még további 25 százalék ismerte fel. Így Tarlós ismertsége összességében 92 százalékosra nőtt a városban, ami már alig marad el Demszky 99 százalékos ismertségétől. Igaz, a főpolgármestert a városlakók 91 százaléka tudta spontán megnevezni jelöltként.

Katona Kálmánt, az MDF jelöltjét segítség nélkül 36 százaléknyian, összesen 71 százaléknyian nevezték meg.

A kutatás adatai szerint sikeres Tarlós független jelölti kampánya, a megkérdezettek elsöprő többsége, 69 százaléka függetlenként azonosította, a Fidesz jelöltjeként csupán 15, Fidesz-KDNP közös jelöltként csupán 3 százalék azonosította. A párton kívüli politikus a Fidesz felkérésére és támogatásával vállalta a megmérettetést.

Nők vs. gazdagok és proletárok

Kevésbé volt sikeres az MSZP és az SZDSZ összefogása Demszky mellett. A főpolgármestert a budapestiek 62 százaléka a liberálisok jelöltjének tartja, csupán a válaszadók negyede nevezte meg közös jelöltként.

A két legesélyesebb jelöltet közel azonos arányban tartják alkalmasnak a város vezetésére, Demszkyt a megkérdezettek 35, Tarlóst a 36 százaléka. Demszkyt inkább a nők, a 60 év felettiek, az alapfokú végzettségűek és a közepes jövedelműek, Tarlóst a felsőfokú végzettségűek, illetve a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelműek.

Saját pártjának szavazói buktathatják meg

Meglepő módon az SZDSZ szimpatizánsai kevésbé tartják alkalmas jelöltnek Demszkyt, mint az MDF és az MSZP szavazói. A liberálisok csupán 43 százaléka gondolja a főpolgármestert a legalkamasabbnak posztjára, az MDF-szavazók esetében 50, a szocialistáknál 57 százalék ez az arány. Katona Kálmánt a megkérdezettek 8 százaléka tartja alkalmasnak.

A fenti adatok alapján már nem is számít meglepetésnek, hogy a Gallup mérése szerint a korábban biztos befutónak tűnő Demszky már csupán a szavazatok 35 százalékára számíthat, miközben Tarlós 37 százalékot szerezhet. Katona Kálmán ebben a mérésben is 8 százalékon áll.