Budapest osztozna az európai kulturális fővárosi címen

2005.08.17. 17:11
Utolsóként adta le pályázatát Budapest, az Európa Kulturális Fővárosa címre. A 2010-ben megrendezendő eseményre több vidéki város is versenyben van, de ha Budapest nyerne, akkor egy kis időre átadná nekik ezt a címet.

Budapest szerdán utolsóként adta le az Európa Kulturális Fővárosi címért írt pályázati anyagát, amit az erre a célra átalakított 2-es villamoson mutatott be Demszky Gábor főpolgármester és Bojár Iván András, a projekt vezetője. Budapest már jelenlegi kulturális adottságaival is megfelelne a pályázat feltételeinek, mondta Demszky, példaként említve többek közt a Tavaszi Fesztivált és a Szigetet.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az elképzelések szerint egy budapesti győzelem esetén a főváros egy-egy hónapra átadná a címet a vidéki városoknak is. Nem meglepő hogy Budapest is pályázik, korábban 15 európai uniós ország közül 13-nak a fővárosa is pályázott, mondta a főpolgármester. Idén egyébként az írországi Cork lett Európa Kulturális Fővárosa. Az ír város és a kormány 196 millió eurót (47,7 milliárd forint) költött fejlesztésekre.

Víz, város

A Budapest 2010 program fő iránya a víz és a köré épülő város lenne. A pályázat egyik kulcspontja az óbudai gázgyári negyed felújítása lenne. Az új negyedben kapna helyet a Műszaki Múzeum, és ide tervezik az Innováció-történeti Intézet és Parkot is. A megújulás egész Óbudára kiterjedne.

A Margit hídhoz üvegbuborékokat kapcsolnának, ami információs központként, teraszkén és kévézóként működne. A tervek közt szerepel a Citadella és a Gellérthegy nagyobb fokú kihasználása fürdők kialakításával, és szintén tervezik a Várkerti Bazár megnyitását is. A Duna medrébe mesterséges szigeteket, "lyukakat" építenének, amik változtatható falmagasságukkal igazodnának a vízálláshoz. A Közraktárnál pedig egy bohém negyed kialakítását tervezik, kocsmákkal, kávéházakkal, és művészeti központokkal. A város élhetőbbé tételének egyik fontos eleme a tömegközlekedés fejlesztése, ezért 17-es és 19-es villamos nyomvonalának összekötése. Ezek a tervek megvalósíthatók, mondta Demszky Gábor.

Látványtervek itt!
Látványtervek itt!

Döntés ősszel

Egy német várossal közösen lesz valamelyik magyarországi város Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben. A pályázatra Budapest mellet tíz vidéki város jelentkezett. A főváros mellett Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron jutott a második, utolsó fordulóba. A győztes várost várhatóan ősszel, Bozóki András kulturális miniszter szerint még október 23-a előtt nevezik meg.

Az európai unió csak jelképes összeggel támogatja a megvalósulást. Ez a költségvetés mintegy 1-3 százalékát érinteni, a többit a kormánynak, illetve az adott településnek kellene előteremtenie. Ez az összeg a tervektől függően 20-80 milliárd forint körül mozog.