Elzavarták a BKV-megállót építő munkásokat

2008.08.18. 17:50
Tiltakozó helyi lakosok nem engedték megépíteni a 141-es új buszmegállóját a budafoki Széchenyi utcában, tudta meg az Index a szervezőktől. A tervezett megálló táblájának a helyére egy fát ültettek.

Galambos K. Attila, az egyik helyi lakos elmondta: nem értik miért pont oda és mi alapján épít a BKV mintegy 16-20 megállót Budafokon a 141-es, a 150-es és a 250-es busz megváltoztatott vonalán.

Hozzátette, az új vonalak olyan szűk utcákba visznek, ahol a buszok nem tudnak közlekedni, a lakókat meg zavarja a forgalom. Ezért ma helyi lakosok csoportja nem engedte dolgozni a felvonuló munkásokat, és a tervezett megálló nem épült meg.

A munkások kihívták a rendőröket, akik viszont felhatalmazás hiányában nem léptek közbe, csak akkor fognak, ha erre az önkormányzat felkéri. A konfliktus kedden várhatóan megismétlődik.

A fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága hétfőn elfogadta a BKV paraméterkönyv módosításait, köztük a budafoki szakasz bővítését. Az ülésen meghívottként jelen volt Szabolcs Attila polgármester, és Németh Zoltán alpolgármester is.

Az érintett lakók képviselői és a kerületi önkormányzat augusztus 13-án már tárgyalt a helyzetről. Mivel a tárgyalás eredménytelenül zárult, a lakosok augusztus 14-én a kerületi alpolgármester, Németh Zoltán lakókörnyezetében tüntetést tartottak.

A helyi lakosok az indexhez eljuttatott közleményükben újabb demonstrációkat helyeztek kilátásba. Eszerint augusztus 21-én a kerület több pontján félpályás útlezárással egybekötött békés, politikamentes tüntetésre kerül sor.

A demonstráció célja a szeptember 6-ával érvénybe lépő BKV Paraméterkönyvben foglalt, a kerületet érintő buszjáratok (141, 150, 250) tervezett nyomvonalának megváltoztatása illetve a járatmódosítások miatti drasztikus környezeti terhelésnövekedés megakadályozása.