A BKV vezetői a bizonytalanság napjait élik

2008.02.14. 17:10
Több lap is a BKV vezetőinek távozásáról írt csütörtöki számában. Demszky Gábor főpolgármester annyit közölt, hogy ahogy a felügyelő bizottság vizsgálata lezárul, tisztázni lehet a személyi kérdéseket. A busztender a közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén napirendre kerülhet, a pártok nyílt színen csaphatnak össze.

Pénteken a főváros rendkívüli közgyűlést tart, ahol bár nincs napirenden, de várhatóan téma lesz a használt buszok beszerzésének ügye. Az érintettek között is nagy a zavar, mert sem az MSZP-ben, sem az SZDSZ-ben nincs végleges álláspont, ráadásul a két kormánypárt egymással is vitatkozik.

A Fidesz jó eséllyel kihasználja a helyzetet, ugyanis nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenzéki párt szívesen látna új vezetőket a közlekedési társaság élén. Az MDF-ről nem tudja senki, mi az álláspontja a korábban amúgy teljes összhangban megszavazott busztenderrel kapcsolatban.

A BKV felügyelő bizottsága közben vizsgálja a használt buszok beszerzésének ügyét, csak ennek befejezése után, a vizsgálat eredményének ismeretében kerülhetnek szóba személyi kérdések, mondta csütörtökön Demszky Gábor.

A főpolgármester közölte, a felügyelő bizottság a beszerzés minden elemét kivizsgálja, így például azt, hogy jogszerű volt-e a tender kiírása, megvolt-e a fedezet a vásárlásra, illetve tisztázni kell az esetleges személyi összeférhetetlenséget. Demszky Gábor ismét hangsúlyozta, a teljes igazság kiderítését kéri a felügyelő bizottságtól.

A BKV-vezetés leváltásának előkészítéséről szóló egyeztetésről különböző változatok keringenek. A Magyar Nemzet Regőczy Miklós értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettes beáldozásáról írt, a Magyar Hírlap csütörtöki számában viszont már a teljes cégvezetés bukását jósolta. Így Antal Attila vezérigazgató mellett a gazdasági, a stratégiai, a műszaki, valamint a közlekedési vezérigazgató-helyettes is távozhat.

A frakcióvezetők szerint nincs koalíciós feszültség

Nincs koalíciós feszültség a fővárosi MSZP és SZDSZ között a BKV használtbusz-beszerzési tender kapcsán, cáfolta a két frakció vezetője csütörtökön az erről szóló lapinformációkat. Az SZDSZ-es John Emese elmondta, hogy semmilyen negatív jelzést nem kapott szocialista frakcióvezető társától a buszügyben megszólaló SZDSZ-es politikus képviselőtársai miatt. Közölte, hogy szakmai véleménynyilvánítások voltak ez ügyben Lakos Imre városüzemeltetési bizottság elnök és Dancs Gábor közlekedési tanácsnok részéről.

A szocialista Steiner Pál is leszögezte, hogy nincs semmilyen koalíciós feszültség. Mint mondta, az MSZP-frakció saját kérésére meghallgatta a héten Antal Attila BKV-vezérigazgatót. A szocialisták egyetértetek a Főpolgármesteri Kabinet döntésével, hogy a BKV felügyelőbizottsága vizsgálja ki az ügyet, és várják ezt a jelentést. A frakcióvezető megjegyezte, a kabinet ülésén ő valóban szóvá tette azt, hogy a koalíciós partnerek között nagy hangsúlyt kell fektetni az egyeztetésekre. (MTI)