Pert veszített a kerékbilincselő parkolócég

2007.05.22. 19:39
Nem büntethetőek a fényképfelvételek és a parkolóórák alapján az autósok Budapesten, mert a bíróság előtt a Centrum Parkoló Kft. nem tudta bizonyítani, hogy parkolóóráik hitelesek lennének.
Az MTV híradójának nyilatkozva egy ügyvéd közölte, a bíróság előtt a Centrum Parkoló Kft. nem tudta bizonyítani, hogy parkolóóráik, fényképezőgépeik hitelesek lennének. Az ügyvéd első fokon pert nyert a cég ellen.


Bedőlhetnek a büntetések

A nem hitelesített fővárosi parkolóórák adatai alapján nem büntethetők a lejárt parkolójegyű autósok. Kideült, a társaságok nem ellenőrzik, hogy pontos időt mutatnak-e a parkolóórák, és jól vannak-e beállítva a bizonyítékként használt fényképezőgépek órái.

Pákay Péter, a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szaktanácsadója szerint a cégnek rendszeres időközönként a parkolóórákat ellenőriznie, kalibráltatnia kellene, hogy a mérés egységes, pontos és dokumentáltan megfelelő legyen. Ezek után az ügyvéd szerint nem szükséges befizetni a böntetést, bárki hivatkozhat a nem hitelesített adatokra.

Abban az esetben viszont, ha valaki a lejárt parkolójegy miatt kiszabott büntetést már befizette, azzal elismerte, hogy túllépte a parkolási időt, így nem reklamálhat.