Ismét meghibásodott egy Combino

2006.09.08. 10:20
Ki kellett vonni a nagykörúti forgalomból egy Combino villamost csütörtök éjjel, mert miután a biztonsági automatika visszanyitotta az ajtókat, a vezető nem tudta újra bezárni őket. A BKV csütörtökön 21 óra után állított forgalomba a 4-6-os villamos vonalán hat Combinót, a meghibásodás 23 óra 22 perckor a Nyugati térnél történt. A kocsiszínbe vitt villamoson egy diódát kellett kicserélni.

Ismét meghibásodott, és ezért ki kellett vonni a nagykörúti forgalomból egy Combino villamost csütörtök éjjel, erősítette meg az MTI értesüléseit Mezei László, a BKV fődiszpécsere.

A BKV csütörtökön 21 óra után hat Combinót állított forgalomba a 4-6-os villamos vonalán. Ezek közül az egyik 23 óra 22 perckor a Nyugati téren hibásodott meg. A Moszkva térről a Blaha Lujza tér felé tartó villamos tíz percig vesztegelt a Nyugati téren. A műszaki hibás Combinót kivonták a forgalomból. A villamosközlekedés ezt követően újraindult. A maradék öt Combino rendben közlekedett, mondta a fődiszpécser.

Forgalomba bocsátható


Vitézy Dávid
Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője azt MTI-nek elmondta: a helyszínen tartózkodó utasoktól úgy értesült, hogy a villamos ajtói nem csukódtak be. A meghibásodás előtt egy nő karja az összezáródó ajtók közé került, amit a biztonsági automatika érzékelt, és így az ajtók azonnal visszanyitottak. Ezt követően a villamosvezető már nem tudta becsukni az ajtókat, így a villamos nem indulhatott el, és - az utasok elmondása szerint - 25-30 percig vesztegelt a Nyugati téren.

Vitézy Dávid úgy fogalmazott, hogy ez egy típushiba a Combinónál, valamennyi ilyen meghibásodás a biztonsági automatika bekapcsolódása után következett be. Kiemelte, hogy most is ugyanaz a 2002-es pályaszámú szerelvény hibásodott meg, amelyet hétfő este többször is fellépett műszaki hibák után ki kellett állítani a forgalomból.    

Farkas Szilvia, a Siemens Zrt. kommunikációs igazgatója kedden azt mondta, hogy nincs köze a Combino meghibásodásának a korábbi ajtóhibákhoz. Közlése szerint a villamos hétfő délután "mechanikai behatások eredményeként" hibásodott meg a Moszkva téren, de az apróbb zavart rövid időn belül a vezérlőrendszer újraindításával helyreállították. Az esti meghibásodással kapcsolatban elmondta, hogy a kocsiszínbe vitt villamoson egy diódát kellett kicserélni, majd átvizsgálták az szerelvényt, és más típusú problémát nem találtak. A villamost a Siemens forgalomba bocsáthatónak minősítette és átadta a BKV Zrt.-nek.

Vita a BKV közleményéről

A BKV péntek reggel az ügyről közleményt adott ki, amely szerint "tegnap este 23.15 óra körül az egyik Combino villamoson a jegyellenőrzéskor egy utas vitába keveredett egy jegyellenőrrel. Ennek során külső behatás érte a Nyugati téri megállóban a villamos egyik ajtaját, ami miatt az ajtó nem záródott be, ezért a villamos nem tudott elindulni. A hiba elhárítását a Siemens járművön tartózkodó szakembere azonnal megkezdte. A helyreállítást követően a villamos folytatta útját az utasforgalomban a Lágymányosi lakótelep végállomás felé".

A BKV közleménye kapcsán Vitézy Dávid az Indexnek elmondta: tudomása szerint nem így történt az eset, de ha netán mégis vitába keveredett az ellenőr egy utassal, akkor nem érti, erre miért volt szükség. Hogyan történhetett meg ezután - tette fel a kérdést Vitézy -, hogy az utas rongálja a villamost, különösen akkor, amikor a város vezetése hangsúlyozza, hogy álruhás biztonsági őrök utaznak a szerelvényeken, és a rendőrség is kiemelten foglalkozik a Combinókkal. Vitézy azt sem érti, hogy miért tartott mintegy fél órát a Combino javítása, és miért akadályozta a lerobbant szerelvény a villamosközlekedést ennyi ideig az egész Nagykörúton.

Az Index munkatársa beszélt egy szemtanúval, aki megerősítette a VEKE szóvivőjének kijelentését, a villamosmegállóban várakozó férfi látta, hogy egy nő karja szorult be az ajtó becsukásakor, és ezután még egyszer becsukódott-nyílt az ajtó, később viszont már nem működött az ajtó.