A Siemens nem izgul

2006.09.11. 07:51

A Combino villamosok gyártója, a Siemens úgy találja, hogy a villamosok műszaki állapota és "rendelkezésre állása" megfelel a szerződésben meghatározott feltételeknek - írja a Népszava. A lap szerint egy újabb Combino villamos meghibásodása esetén sem lenne könnyű felmondani a Siemenszel kötött szerződést.

A megállapodás szerint ugyanis csak akkor lehet "visszaadni" a villamosokat, ha a jármű úgynevezett rendelkezésre állási mutatója 90 százalék alá esik. Donáth Zoltán, a BKV vezérigazgató-helyettese szerint a legutóbbi elromlott Combino esetében ez az adat 96 százalékos volt, tehát nem éri el a határértéket.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője szerint a műszaki hibák olyan súlyosak voltak, hogyazok alapján már érvényesíthető lenne a szerződés azon pontja, mely alapján vissza lehetne küldeni a villamosokat. A VEKE mégis úgy véli, hogy maradjanak a Combinók, de a Siemens fizessen komoly kártérítést.

Demszky Gábor a hétvégén adott ultimátumot a Combinóknak: ha valamelyik villamos ezentúl elromlik, visszaküldik a gyárba. "Vagy megcsinálják úgy, hogy zavartalanul működjön, vagy adják vissza a pénzt, amit kifizettünk érte" - jelentette ki a főpolgármester.

Az 54 méteres egylégterű villamosa darabonként 820 millió forintjába kerül a BKV-nak. A 4-6-os villamos a világ legforgalmasabb vonalai közé tartozik, naponta mintegy 220 ezren utaznak a járatokon.