A miniszter ellen vonul a Critical Mass

2008.08.15. 13:03
A szervezők közleménye szerint Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter lesz a szeptemberi több tízezer kerékpárost felvonultató Critical Mass célpontja, mivel egyeztetés nélkül szüntette meg májusban a kerékpárosügyi biztos megbízatását. Szerintük az sem derült ki, hogyan képzeli a miniszter a jövőben a terület koordinálását.

Szeptemberben először lesz közvetlenül politikai célja a 2004 óta megrendezett Critical Mass biciklis felvonulásnak, aminek célpontja a szervezők közleménye szerint Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter lesz.

A szervezők kifogásolták, hogy a miniszter májusban egyeztetés nélkül megszüntette Bodor Ádám kerékpárosügyi biztos megbízatását, majd később szerintük még csak nem is reagált a civilek megkeresésére, akik nyílt levélben kérték tőle a tisztség helyreállítását.

Az Index megkeresésére Sinka Károly, a felvonulás egyik szervezője nem pontosította, hogyan fejezik majd ki elégedetlenségüket, és hozzátette, hogy a végleges útvonalat is csak augusztus második felében találják majd ki. Azt azonban megígérte, hogy mindenképpen válaszolni fognak a miniszter májusi lépésére.

Az előző években több tízezer kerékpárost felvonultató Critical Mass céljai között elsősorban a kerékpározás népszerűsítése szerepelt, a résztvevők emellett a Budapestet érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért is demonstráltak. Az őszre tervezetthez hasonló nyomásgyakorlásra korábban még nem volt példa.

A szervezők közleményükben azután jelezték terveiket, hogy a kormányzat szerdán tárgyalta a Kerékpáros Magyarország Program eredményeiről szóló miniszteri jelentést, amelyben szerintük nem esik szó a kerékpárosok ügyének jövőjéről, és az sem derül ki, hogy kinek a feladata lenne a több minisztérium, hivatal és fejlesztési ügynökség együttes munkájának koordinálása.