Hétfőtől teljes útzár a budai alsó rakparton

2008.05.29. 13:59
A budai Dunaparti főgyűjtőcsatorna építése miatt lezárják a budai alsó rakpartot, óriási dugók várhatók. Augusztustól a Margit hídtól északra is teljes lezárás lesz.

Hétfőtől mindkét irányban lezárják a Budai alsó rakpart Erzsébet híd és Lágymányosi híd közötti szakaszát a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt - áll a beruházó tájékoztatójában. Ezen a szakaszon az év végéig nem lehet majd közlekedni. Nyáron a Műegyetem rakpartot, valamint a Budai alsó rakpart északi részét is lezárják majd.

A főgyűjtőcsatorna

A jövő év nyarára megépülő főgyűjtőcsatorna 7 kilométer hosszan húzódik majd a budai Duna-parton, összegyűjti és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre vezeti a budai oldalon keletkező szennyvíz jelentős részét. Jelenleg a Budán naponta keletkező szennyvíz többsége biológiai tisztítás nélkül, közvetlenül a Dunába folyik.

A budai felső rakparton északi irányba haladó autósok április 21-e óta az Erzsébet híd alatt, a Rudas Fürdő közelében kialakított lehajtón tudnak lemenni az alsó rakpartra. Az alsó rakparton északról érkezőket pedig a Petőfi híd előtt, a Bertalan Lajos utcánál terelték a felső rakpartra. Hétfőtől azonban már csak a Döbrentei térig (Erzsébet híd) haladhatnak az autósok, ahol a most is használt felhajtón jutnak el a felső rakpartra.

Június 16-ától augusztus 20-ig a Műegyetem rakparton sem lehet majd közlekedni a 4-es metró kivitelezésének felgyorsítása miatt. A Gellért téren ideiglenes út épül, ezen keresztül haladhat majd a Budafoki út felől érkező autós forgalom.

A tervek szerint augusztus 1-étől a Margit hídtól északra eső szakaszt is lezárják a budai rakparton, itt az alsó rakpartot kiszélesítik egy újabb forgalmi sávval. Ezt a szakaszt másfél méterrel meg is emelik, így azt árvíz esetén is ritkábban kell majd lezárni. Ezzel egy időben a Margit híd budai hídfőjénél új le- és felhajtó nyújt majd átjárási lehetőséget az alsó és felső rakpart között. Ezek a munkák és korlátozások várhatóan 2009. október végéig tartanak majd.

Az átalakítás után az észak-budai területek forgalmának egy része az alsó rakparton haladhat, hiszen a 4,7 méternél magasabb teherjárművek is elférnek majd a Margit híd alatt.