Észak-Csepel eladása egy új Duna-híd építését is akadályozhatja

2005.10.12. 10:54
A fővárosi SZDSZ szerint Észak-Csepel eladása több beruházást, így a Galvani-híd megépítését is akadályozhatja. Információink szerint a fővárosi közigazgatási hivatal is vizsgálja az ügyet.

Éles hangú levelet írt a XXI. kerület polgármestere, Tóth Mihály Észak-Csepel eladásáról Demszky Gábornak. Tóth "megdöbbenéssel és sajnálkozással" olvasta a főpolgármester múlt heti levelét, szerinte ugyanis Demszky a csepeliek ügyeibe avatkozik bele avatatlanul. Tóth azért is sajnálkozik, mert a főváros csak most, több hónappal jelzésük után tesz észrevételt az észak-csepeli ingatlanok eladásával kapcsolatban.

Mint ismeretes, a csepeli képviselők a múlt hét elején, pár óra alatt döntöttek Észak-Csepel 11 milliárd forintért való eladásáról. A vevő a spanyol Fadesa cég, amely továbbra sem árulja el, hogy mit is akar kezdeni a területtel, amely 80 hektáros és a XXI. kerület legértékesebb részének számít. Az ügy miatt Demszky tájékoztatást kért Tóth Mihálytól.

A csepeli polgármester válaszában cáfolta Demszky kijelentését, hogy csak a sajtóból értesült az eladásról. Áprilisban ugyanis a XXI. kerület tájékoztatta a fővárost a nyilvános pályázatról, amely július 29-én jelent meg a napilapokban és az önkormányzat honlapján. Tóth Mihály közli azt is, hogy szándékaikról Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is tájékoztatták. Tőle állítólag "korrekt választ" kaptak.

Csepel Demszky ígérteit kéri számon

Tóth Mihály kijelentette azt is, hogy szakértőkkel konzultált, s így a csepeli önkormányzat képviselőtestületének döntése megfelel a törvényeknek, tehát nem jogszabálysértő. Tóth utal arra, hogy Demszky előző levelében érdeksérelemről és kárról ír. A csepeli politikus azonban így folytatja: Demszky viszont "nem teszi fel a kérdést, hogy Csepelt milyen és mennyi érdeksérelem, kár érte az eltelt 15 évben és most is. Erre bizony eddig nem fordítottak kellő figyelmet." Bizonyságul Demszky-ígéretek listáját csatolta Tóth Mihály a saját leveléhez. Tóth leszögezi azt is, hogy: "Az ígéretek ígéretek maradtak! Ezért kell nekünk, csepelieknek kézbe venni saját sorsunk alakítását, megteremtve a fejlesztésekhez, a fejlődéshez szükséges feltételeket."

Tóth Mihály levelére Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője reagált az Indexnek. Elmondta, hogy Csepellel folyamatosan egyeztetett az elmúlt időszakban Ikvai-Szabó Imre, Demszky Gábor helyettese. A főpolgármester-helyettes Tóth Mihállyal tárgyalt személyesen, és sorra vették rendszeresen a csepeli fejlesztéseket. Így a központi szennyvíztisztítóról többször is szó esett.

Éppen ezért hangsúlyozta Bőhm, hogy nem igaz, amit korábban Csepel állított, hogy a 80 hektáros terület eladása nem érinti a csepeli tisztítót. Egy szervizút ugyanis éppen azon a területen halad át, amelyet most ad el a kerület. Ez tehát az egész főváros érdekeit sértő ügy, akárcsak az, hogy az ötös metró tervezett nyomvonalán fekszik az az észak-csepeli ingatlanegyüttes, amelyet a Fadesa vehet meg. Arról nem is beszélve - tette hozzá a frakcióvezető, hogy a Galvani utcai híd egyik pillére szintén a Fadesa által elnyert területen állna, amivel óriási értéknövekedéshez juthat a spanyol cég - hiszen most csak egy üres területet vett meg -, később viszont itt olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyeket egyrészt tulajdonosként a spanyolok akadályozhatnak, másrészt pedig hasznot húzhatnak belőle.

Gyanakvóak

Bőhm szerint valószínűtlen, hogy valaki azért vesz meg 11 milliárd forintért egy telekcsoportot, hogy azon közpark legyen. Az észak-csepeli területek ugyanis most még eldöntetlen besorolásúak a főváros szabályozási tervében (fejlesztési tartalékterületként szerepelnek benne), de a Podmaniczky-terv, a hosszú távú fejlesztési elképzelések szerint itt közpark lenne.

Bőhm szerint ezek után felvetődik a kérdés: az MSZP fővárosi vezetése tényleg nem hajlandó-e tárgyalni másokkal, tényleg elutasítja-e végleg az ő javaslatát egy hárompárti koalíciós tárgyalásra, amelybe a Fideszt is bevonnák. (Erről Gy. Németh Erzsébet nyilatkozott korábban az Indexnek.) Szerinte ha az MSZP elzárkózik, akkor várhatóan az övezetmódosítások fővárosi hatáskörbe eső tárgyalásakor is a befektető és nem a város érdekei kerülhetnek előtérbe.

Az SZDSZ-es politikus szerint a csepeli területeladások jogszerűsége is vitatható, ellentétben Tóth Mihály állításaival. Ha a főváros érdekeit tényleg sérti az eladás - márpedig a szennyvíztisztító megépítése összbudapesti érdek, ami túlmutat a csepeli költségvetés hiányát toldozgató-foldozgató telekeladásokon, illetve az ötös metró Óbuda és Csepel közötti megépítését is befolyásolhatja a mostani tranzakció - akkor a főváros jogi úton, polgári peres eljárás keretében is megpróbálhatja megakadályozni a terület értékesítését. Ennek lehetőségeit még vizsgálják, mondta Bőhm, de tudomása szerint más is léphet az ügyben. Információi szerint a fővárosi közigazgatási hivatalban (BFKH) vizsgálják a csepeli képviselőtestület határozatának jogszerűségét. Márpedig a BFKH-nak joga van a kerületi döntések ellenőrzésére, és adott esetben gyorsabb úton is határozhat Észak-Csepel sorsáról.