Demszky ellen, jóízűen

2006.01.16. 16:11
"Budapest szerethető város, amelyet most nem tudunk szeretni" - vallja a Demszky-ellenes különkiadványt megjelentető kiadó.

- Jean, miből van elegük az embereknek?
- Magából, uram!

Hétfőtől a budapesti metróban is látható az a plakát, amelyen ez a rövid párbeszéd olvasható, méghozzá Demszky Gábor portréja alatt. A dialógus egy Budapest Riport nevű lap különszámát hivatott reklámozni. A Budapest Riport ügyvezető igazgatója, Dombrádi Krisztián hétfőn sajtótájékoztatón lépett a nyilvánosság elé, és elmondta, hogy jóízűen tréfás, humoros lapot adnak ki.

- Ön szerint ez vicces? - kérdezte az Index az ügyvezető igazgatót, aki körülbelül háromperces választ adott. A választ képtelenség lenne szó szerint idézni, de a lényege az volt, hogy: megítélés kérdése.

Aztán azt is tudakoltuk, hogy a nyilvánvalóan Demszky-ellenes kiadványt látta-e megjelenés előtt bármilyen fideszes politikus, és Dombrádi meglepetésünkre azt válaszolta, hogy: nem. Azt viszont hozzátette, jobbító szándékkal adják ki lapjukat. Szerinte "Budapest szerethető város, amelyet most nem tudunk szeretni".

Neki mindegy

Az ügyvezető a sajtótájékoztatón azt állította, hogy neki mindegy, miként kommentálják a lapját, a lényeg az, hogy írjanak róla, tegyék ismertté a nevét, és akkor megtérül az üzleti vállalkozásuk, amely egyébként nem politikai célú. Azt is cáfolta az ügyvezető, hogy a választási kampány miatt adták volna most ki a különszámot.

A Budapest Riport hátterében amúgy az a Töröcskei István áll, akinek Pro Aurum nevű cége Dombrádi és Győri Tibor mellett birtokolja a Budapest Riport Kft. tulajdonrészeit. A Pro Aurum érdekelt a Hír TV-ben és a Magyar Nemzetben is, tehát nem tekinthető meglepetésnek, hogy a Budapest Riport e cég pénzéből is finanszírozhatja (talán) magát. Hogy miből finanszírozzák a lapot, az egyébként Dombrádi szavaiból nem derült ki, pedig a Népszava újságírója a sajtótájékoztatón számos kérdést tett fel ezzel kapcsolatban.


Plakát az aluljáróban

A Budapest Riport különszáma egyébként Demszky Gábor 15 éves főpolgármesteri "születésnapjáról" emlékezik meg. A lapot ingyenesen terjesztik, 900 ezer postafiókba dobják majd be előreláthatólag a jövő héten. A Budapest Riport jelenleg 5 fővárosi kerületben jelenik meg - 130 ezer postaládába dobják be Csepelen, a Ferencvárosban, Kispesten, Pestszentlőrincen és a Rákos-mentén -, de amint az a sok százezerrel nagyobb példányszámból is látható, a különkiadványt az egész fővárosban terjeszteni akarják.

Dombrádi a sajtótájékoztatón nem árulta el, hogy mennyibe kerül a 900 ezer példányos, színes, általa "prémium termékként" jellemzett különszám kiadása.

Szerinte bulváros megközelítésben az embereket érdeklő dolgokkal foglalkoznak, olyan témákkal, amelyek esetleg az országos sajtó érdeklődését nem keltik fel, de a helyi polgárokat érdekelhetik. Vidéki nagyvárosokban már több kiadványuk van, Budapesten pedig egyelőre pesti kerületekben adják ki rendszeresen - kéthetente vagy kéthavonta - lapjaikat. Az Index kérdésére Dombrádi elmondta: tervezik a budai megjelenést is.

Az ügyvezető szerint a budapesti lappiac unalmas, száraz és szürke, ezt próbálták meg most egy "véleményeket ütköztető, bulváros" kiadvánnyal megélénkíteni. Dombrádi azt állította, már kaptak pozitív visszajelzéseket.

Bőhm tudja, hova vezetnek a szálak

"Bíztató jelnek tartom, hogy Demszky Gábornak egy külön Vizslát szentelnek a kampányban. Ez azt jelenti, hogy a jobboldal ideges Budapest miatt, mert tudják, hogy ismét a fővárosiak fogják megakadályozni a hatalomra kerülésüket" - írta közleményében Bőhm András fővárosi SZDSZ-es politikus.

"Mindenki tudja, hogy kik állnak a kiadvány mögött. Ehhez nem szükséges a Fidesz faxkészülékeit megvizsgálni. Látszik, hogy a Magyar Vizsla nem volt elég a lejárató kampányhoz, ezért még drágább kiadványra és reklámkampányra volt szükség" - írja.

Bőhm szerint a kampánylap engedély nélkül használja címében Budapest nevét. "Látszik, hogy a lap mögött állók pánikban vannak: ahogy a Magyar Vizslát a nagy kapkodásban elfelejtették lapként bejegyezni, itt a névhasználatra vonatkozó szabályokat nem volt idejük betartani" - olvasható a közleményben.