Miből törlesztette Demszky az ingatlanvásárlását?

2005.11.10. 17:03
A Fidesz szerint jogszerűtlenül kapott pénzt Demszky Gábor a Városházától, amikor megváltotta ki nem vett szabadságát. Az SZDSZ szerint nincs igaza a Fidesznek.

Az MSZP-SZDSZ koalíció a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén napirendre sem vette azt a javaslatot, amelyben a főpolgármester vagyonnyilatkozatát vizsgáltatta volna ki a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport, mondta Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kupper bemutatta Demszky vagyonnyilatkozatát. Eszerint a budakeszi Szanatórium utca 4. szám alatti ingatlant egyebek mellett családi kölcsönből vásárolta a főpolgármester. Ezt a kölcsönt pedig később - részben - a ki nem vett hivatali szabadságának kötelező pénzbeni megváltásából befolyt, több mint 1 millió 800 ezer forintból fizette vissza.

Jogszerűtlen volt a kifizetés?

Kupper szerint bár a budapesti főpolgármesternek társadalmi megbízatása négyévente megszűnik, mégis folyamatosnak tekintendő a foglalkoztatási jogviszonya, amennyiben újraválasztják. Ekkor azonban jogszerűen nem váltható meg pénzzel a ki nem vett szabadság.

Kupper emlékeztett arra is, hogy Demszky vagyonnyilatkozatát a mai napig nem tárgyalhatta a fővárosi Vagyonnyilatkozat Ellenőrző és Összeférhetetlenségi Bizottság, mivel a testület munkáját a szocialista és szabaddemokrata tagok rendre elszabotálják. A fideszes politikus ezért felszólította Demszkyt, hogy fizesse vissza a pénzt a Városházának. Kupper szerint az is érdekes, hogy miért épít az Horvátországban nyaralót, aki a szabadságát nem veszi ki.

Az SZDSZ szerint jogszerű volt

Korchma Zsombor, az SZDSZ fővárosi szóvivője szerint Kupper sajtótájékoztatóján "ismételten szándékosan félrevezette a budapesti polgárokat". Korchma szerint ugyanis Demszky Gábor a ki nem vett szabadságát igenis megválthatta pénzben. Ezt az alkotmány és a polgármesteri tisztség ellátásáról szóló törvény egyértelműen kimondja. Márminthogy a polgármesterek ki nem vett szabadságát kötelező kifizetni. Erről a Belügyminisztérium 2002 augusztusában kiadott hivatalos hírlevele is egyértelműen állást foglalt, tette hozzá Korchma.

Ezért az SZDSZ fővárosi frakciója azt javasolja a Fidesz frakcióvezetőjének, hogy a jövőben alaposabban tanulmányozza a jogszabályokat, vagy cserélje le jogi tanácsadóit. Felszólították Kuppert arra is, hogy a Demszky Gáborra tett korábbi, valótlan kijelentései miatt pedig jogerősen megítélt 500 000 forint kártérítést fizesse meg a főpolgármesternek.