Az EU cáfolja Demszkyt: szerintük nincs döntés a 4-es metróról

2007.04.21. 09:10
Több brüsszeli illetékes is cáfolta a Népszabadságnak Demszky Gábor pénteki nyilatkozatát, amely szerint borítékolható a 4-es metró uniós támogatása. A projektről nemhogy döntés nincs, de a dokumentációt sem adták még be, írja a lap.

A főpolgármester pénteken a Bihari úti csatornahálózat felújításának sajtótájékoztatóján jelentette be: az unió a kohéziós alapból a korábbi hírekkel ellentétben mégis ad pénzt a 4-es metró beruházására. A főpolgármester az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón azt mondta, csütörtökön Brüsszelben egy konferencián találkozott az EU közlekedési biztosával, és megbeszélték, hogy a metrón kívül támogatást kapunk még a 3-as és az 1-es villamos útvonalának meghosszabbítására, gyorsvasútra, valamint a szentendrei és a csepeli HÉV összekötésére is.

Senki sem érti, miért mondta

A sajtótájékoztató utána a Városháza sajtófőnöke már másképp nyilatkozott, szerinte Demszky az EU közlekedési főigazgatóságának egyik helyettes vezetőjével beszélt, aki valóban elkötelezte magát a támogatás mellett.

Michele Cercone, az uniós közlekedési biztos, a francia Jacques Barrot szóvivője a Népszabadság kérdésére nem tudta megerősíteni a főpolgármester állítását. Annak kiderítésére, hogy főnöke pontosan mit mondott Demszkynek, hétfőig időt kért a Népszabadság brüszszeli tudósítójától, de mint mondta, abban biztos, hogy főnöke anyagi elkötelezettséget biztosan nem vállalt. A szóvivő azt is elmondta a lapnak, hogy a közlekedési főigazgatóságnak csupán egyetlen helyettes vezetője van, a magyar Kazatsay Zoltán. Kazatsay a Népszabadságnak azt mondta, a tárgyalásokon valóban szóba került a metróprojekt, ő azonban semmit sem ígért. "A projekt minősítése nem hozzánk, hanem a régiós főigazgatósághoz tartozik. Mi csak abból a szempontból vizsgáljuk, hogy megfelel-e a szakmapolitikai szempontjainknak. A vizsgálat még nem zárult le. Anyagi elkötelezettséget nemhogy nem vállaltam, nem is vállalhatok" - fogalmazott a Népszabadságnak.

Paula Laissy, a régiós főigazgatóságot felügyelő Danuta Hübner biztos szóvivője is cáfolta a főpolgármester szavait, közölte, hogy a négyes metró tervét még be sem adták, a brüsszeli ügymenet szerint az Európai Bizottság először az Új Magyarország Fejlesztési Tervről dönt, terveik szerint április végén.

Semmi biztos

Ha a metró terve élvezi is Jacques Barrot személyes támogatását - amit Cercone hétfőre talán kiderít -, ez korántsem elégséges ahhoz, hogy az uniós euró-százmilliókkal kalkulálni lehessen, írja a Népszabadság. Annál is kevésbé, mivel az EU teljes felzárkóztatási politikájáért, azaz az évi euró-tízmilliárdokért felelős régiós főigazgatóságon komoly aggályok merültek fel a metróprojekttel kapcsolatban, érvel a lap. A Népszabadság forrásai ezzel együtt valószínűsítik: lesz uniós pénz a metróra, de nem a várt nagyságban és nem most.