Fidesz: Demszky alkalmatlan - Demszky: a kormány a felelős

2006.08.21. 20:03
Demszky Gábor szerint a főváros csak az eltakarítómunkát végzi a tűzijáték után, a kormány a felelős a rendezvény szervezéséért. A kancelláriaminiszter szerint Demszky is leállíthatta volna a rendezvényt. A Fidesz szerint viszont a főpolgármester a helyi védelmi bizottság vezetője, és neki kellett volna intézkednie.

Demszky Gábor szerint a vasárnap este kitört vihar utáni kárelhárító munkálatok még napokig eltarthatnak, ezért arra kérte a budapestieket, tanúsítsanak türelmet.

Betűről betűre járt el Demszky

Kérdésekre válaszolva, hétfői sajtótájékoztatóján a főpolgármester közölte, hogy a hatályos törvényeknek "betűről betűre megfelelően" járt el a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökeként. Ebben a jogkörében ugyanis csak akkor léphet fel, ha egy közelgő katasztrófahelyzetről hivatalos értesítést kap a védelmi bizottságban lévő valamelyik szervezettől, például a rendőrségtől.

Demszky hangsúlyozta, hogy az augusztus 20-i rendezvény előkészítése, lebonyolítása évtizedek óta teljes mértékben állami feladat, az önkormányzat csak a helyszíneket biztosítja hozzá. "Mi csak eltakarítómunkások vagyunk" - mondta a Hír Tv szerint a főpolgármester.

A kormány által hétfőn elrendelt vizsgálat pontos választ ad majd arra, hogy kit milyen felelősség terhel a rendezvény lebonyolítása kapcsán - tette hozzá Demszky.

Hallgatag BRFK, szűkszavú BKV

A város első embere nem tudott válaszolni a HVG újságírójának felvetésére, hogy vasárnap éjjel a rendőrök miért nem engedték dolgozni az újságírókat városszerte. Antal Mihály, a BKV forgalmi igazgatója cáfolta, hogy a cégnél vasárnap éjjel hírzárlat lett volna. Amiről tudomásuk volt, azt elmondták - szögezte le.

A tájékoztatón több jobboldali média képviselője a főpolgármester felelősségét feszegette annak kapcsán, hogy a védelmi bizottság elnökeként "nem fújta le" a közelgő vihar miatt a tűzijátékot, úgy, mint azt több más vidéki város vezetője megtette.

Demszky: a kormány a felelős

Demszky Gábor az önkormányzati választásokkal összefüggő politikai kampánynak tulajdonította a Magyar Nemzet és a Hír TV felvetéseit. Megismételte: hogy a hatályos jogszabályok szerint nem állíthatta le a tűzijátékot, mivel nem kapott hivatalos riasztást ez ügyben. Úgy vélte, hogy az állami ünnepség szervezőinek viszont lett volna lehetőségük arra, hogy leállítsák a tűzijátékot a közelgő vihar miatt.

"Az elejétől a végéig a kormány, a kormány szervei a felelősek az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításáért" - jegyezte meg. Demszky Gábor leszögezte, hogy a kormány vizsgálata alapján "meglesznek ennek az ügynek a felelősei".

Szilvásy: Demszkynek lett volna lehetősége a tűzijáték leállítására

A Miniszterelnöki Hivatalban megvolt az a felelős, aki leállíthatta volna a vasárnap esti tűzijátékot - közölte Szilvásy György kancelláriaminiszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Mint mondta, Bodor Tibor főosztályvezető, főnöke Tóth Miklós szakállamtitkár, az ő főnöke Gál J. Zoltán államtitkár állíthatta volna le a tűzijátékot. Hozzátette: megfelelő információk birtokában saját maga is jogosult lett volna ezt megtenni.

A kancelláriaminiszter közölte: a tűzijáték leállítására Demszky Gábor főpolgármesternek, mint a fővárosi védelmi bizottság elnökének is lett volna lehetősége, ha ehhez megfelelő információkat kapott volna.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának vezetője, Czuk Dorottya Szilvásy felvetésére úgy reagált az Indexnek, hogy a főpolgármester nem kapott semmilyen tájékoztatást az Országos Meteorológiai Szolgálattól, illetve a katasztrófaédelemtől.

Kupper: Demszky alkalmatlan védelmi vezetőnek

A Fővárosi Fidesz-MKDSZ frakciónak az Indexhez eljuttatott közleménye szerint "a polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény 9. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy a főpolgármester felelős a riasztás, tájékoztatás előkészítéséért és végrehajtásáért".

Tarlós enyhébben nyilatkozik
Tarlós István, a Fidesz által támogatott független főpolgármester-jelölt Kupper Andrásnál finomabban fogalmazott a katasztrófa után. A Hír Tv-nek adott nyilatkozatában nem mondta, hogy Demszky Gábor lenne a felelős, hangsúlyozottan el akarta kerülni ezt a kijelentést. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy haváriatervet kellene kidolgozni, és ha ő lenne a főpolgármester, konkrét terv készülne arra, hogy ilyen helyzetekben mikor és kinek kell információt adnia, illetve egyeztetnie. Tarlós szerint a katasztrófák bekövetkezése után is javíthatna a helyzeten egy ilyen terv, mert akkor a kórházak is könnyebben szerveznék meg a sebesültek, sérültek ellátását.

Kupper András Fidesz-frakcióvezető hangsúlyozza: "Demszky Gábor Budapest védelmi bizottságának elnöke is. 2004 júniusában élt is ezzel a jogával és felhívta a lakosság figyelmét egy tornádó erejű viharra, és arra kért mindenkit, hogy lehetőleg maradjanak otthon. Akkor felelőtlen ijesztgetésnek bizonyult a bejelentés, de most helye lett volna hasonló figyelmeztetésnek".

Kupper szerint Demszky Gábornak kötelessége megszervezni, hogy a katasztrófák elhárítása érdekében megfelelő információk birtokában legyen, így a tegnapi tömegrendezvény előtt tájékozódnia kellett volna a meteorológiai előrejelzésekről. A fideszes politikus szerint ez is bizonyítja, hogy Demszky Gábor alkalmatlan védelmi vezetőnek.

Miért nem fújták le a tűzijátékot?

A Fidesz frakcióvezetője felteszi a kérdést: "Több városban a polgármester utasítására leállították a tűzijátékot, Budapesten ezt miért nem lehetett megtenni?" Nem érthető Kupper szerint az sem, hogy miért nem tájékoztatták előre a lakosságot, hogy vihar alakulhat ki, és "miért nem vállalják a felelősséget még akkor sem, ha emberéletekbe került a felkészületlenségük?"

A budapestieknek joguk van olyan főpolgármesterhez, aki nem csak a hatalmat gyakorolja, hanem a felelősséget is vállalja - zárul Kupper közleménye.