Demszky: kevesebb helyi képviselő is elég

2004.02.24. 07:52
Demszky Gábor főpolgármester szerint, bizonyos feltételek mellett, bevezethető a fővárosban az ingatlanadó. Az SZDSZ európai parlamenti listavezetője nem bánná, ha kevesebb helyi képviselő lenne, és támogatja a parlament létszámának csökkenését.
Az SZDSZ a választás szabadsága mellett állt ki 1989-ben is, így elutasítjuk a közös listát - mondta a reggeli Napkeltében Demszky Gábor főpolgármester, a szabad demokraták európai parlamenti listavezetője. A parlament létszámának csökkenéséről úgy nyilatkozott, hogy az SZDSZ támogatja a javaslatot.

Demszky szerint az önkormányzati közgyűlések száma is csökkenthető; Magyarországon 26 ezer, New Yorkban 150 ezer emberre jut egy helyi képviselő. A főpolgármester hajlandó lenne csökkenteni helyettesei számát, ha az a közgyűlési létszámcsökkentéssel is együtt jár.

"Azt a pénzt, amit Draskovics Tibortól nem tudok megszerezni, Brüsszelben próbálom majd kilobbizni" - nyilatkozta a főpolgármester arról, hogy megválasztása esetén hogyan tudja összeegyeztetni a főváros vezetését és az európai parlamenti képviselői helyét.

Demszky nem zárta ki az ingatlanadó budapesti bevezetésének lehetőségét a helyi bevételek növelésére, ha az teljes adóreformmal párosul. Budapest hitelfelvételéről szólva kijelentette: a kiemelt beruházások miatt van erre szükség. A négyes metró építését nem befolyásolja, hogy egy civilszervezet megtámadta a beruházás környezetvédelmi engedélyét.