Demszky Gábor szerint kell a magasabb fizetés a BKV-vezérnek

2008.01.17. 15:44
Legalább egy nemzetközi bank osztályvezetői szintjének megfelelő jövedelemben kell részesülnie egy nagyobb fővárosi cég vezérigazgatójának, állította Demszky Gábor főpolgármester az Inforádiónak. A BKV vezetőjének a fizetése 667 ezer forintról 1,5 millió forintra ugrott.

"Ha nem elég magas a cégvezetők bére, akkor nem kap a főváros megfelelő menedzsereket" - nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester az Inforádiónak csütörtökön.

A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága kedden zárt ülésén megemelte több fővárosi közcég vezetőjémek a fizetését. Például a jövőben a BKV vezérigazgatójának fizetése 667 ezer forintról 1,5 millió forintra kúszik fel, s éves alapbérének 150 százaléka illeti meg prémiumként. Kormánypárti politikusok hivatalos verziója annyi, hogy a cég előző vezérigazgatója menedzserszerződése alapján akár évi 20 millió forint körüli ösztönző prémiumot is megkaphatott a 8 millió forint körüli fizetése mellé.

Hasonló szellemben írták át egyébként a többi cégvezető szerződését is, igaz, a prémiumok arányát csökkentették. Így az eddigi havi 667 ezer forint és az évi 150 százalékos prémiumával (éves szinten mintegy 12 millió) szemben ezután 1 millió 250 ezer forint havi fizetést és 100 százalékos prémiumot (éves szinten mintegy 15 millió) kap a Főtáv és a közterület-fenntartó zrt. vezérigazgatója. A korábbi 552 ezer forintos havi fizetés és a 150 százalékos prémium (évente mintegy 10 millió forint) helyett, ezután 930 ezer forintos havi fizetést és 60 százalékos prémiumot (évente mintegy 7 millió) kaphat a fővárosnak a fürdőkkel, az ingatlankezeléssel, a kertészettel, a temetkezéssel, a filmügyekkel foglalkozó, valamint a vidám parki társaságának vezérigazgatója.

"Legalább egy nemzetközi bank osztályvezetői szintjének megfelelő jövedelemben kell részesülnie egy nagyobb fővárosi cég vezérigazgatójának. Ha ez nincs így, nem kapunk megfelelő szakembereket" - fogalmazott a főpolgármester.

Demszky Gábor hozzátette, a korábban bújtatott jövedelmet, ami különböző jutalmak, prémiumok formájában jelent meg, bérré teszik, így a jövőben átláthatóbb lesz a jövedelmi rendszer.