Demszky tilt, tilt és tilt

2006.10.26. 19:32
Demszky Gábor és a fővárosi önkormányzat egy nap alatt három olyan intézkedést hozott, amely liberális politikustól legalábbis meglepő. Demszky traktorral behajtani tilos táblák kihelyezésével a gazdademonstrációt akarja megakadályozni, közben a Fővárosi Közgyűlésben beterjesztette (és el is fogadták) a gyülekezési jogot korlátozó rendeletmódosítást, és lezáratta a Városháza parkot is a Kossuth tériek elől.

A Fővárosi Kertészeti Rt. kérése alapján nyilvánította építési területté a Városháza Parkot a Főpolgármesteri Hivatal, tudta meg az Index a Városháza sajtóirodájától. A tájékoztatás szerint az október 23-ai rendbontások idején a parkot is megrongálták, ezért a keletkezett károkat helyre kell állítani. Az a tájékoztatásból nem derült ki, hogy a fővárosi cég mikorra végez a munkálatokkal. Nagy Dénes, a Főkert parkfenntartási főmérnöke azt mondta, többek között megrongálódott a gyepszőnyeg, az ivókút egyedi gyártású csapját letörték, összetörték a padokat, megsüllyedtek a kockakövek, illetve megrongálták az öntőző rendszert is.

Demszky kampányolhatott a Városháza parkban

Korábban egyébként a Kossuth tériek jelentették be, hogy péntektől a Városháza parkban folytatnák demonstrációjukat, miután a Parlament elé nem engedi őket a rendőrség. Takács András, a főszervezők egyike azt is elmondta, pénteken számos más helyre is beadnak területfoglalási engedélykérelmet a rendőrséghez. (A Városháza parkban egyébként korábban a liberális sátor állt, ahol Demszky és az SZDSZ folyamatosan kampányolt az országgyűlési és az önkormányzati választások előtt.)

100-150 "Mezőgazdasági járművel behajtani tilos" KRESZ-táblát helyeznek el a hét végéig a belvárosban és a főváros több nagy forgalmú főútján, erősítette meg az Info rádió értesülését a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya. Ilyen táblák tiltják majd a traktorral behajtást többek között a Nagykörúton, a Margit körúton, a Dózsa György úton, az Andrássy úton vagy a rakpartokon.

Repülőgéppel behajtani is tilos?

Demszky Gábor környezetéből az Index úgy értesült, "viccesen" felmerült még az is, hogy kiteszik a pesti utakra az "ekhós szekérrel behajtani tilos" és a repülőgéppel behajtani tilos" táblákat is. A városvezetés ugyanis nem akarja, hogy megismétlődjenek a korábbi demonstrációk, és tönkretegyék a traktorosok a fővárosi utakat. A főpolgármesternek egyébként joga van arra, hogy közlekedési táblákat helyeztessen ki az utakra.

Tovább nehezíti a Budapesten tüntetni szándékozó gazdák dolgát, hogy a közgyűlés csütörtökön arról döntött, hogy a nem parkolási céllal közterületen elhelyezett járművekre közterület-használati engedélyt kell kérni. Demszky Gábor főpolgármester a TV2 Tények című műsorának azt nyilatkozta, ha kell, buszokat küldenek a gazdákért, csak ne tegyék tönkre a frissen felújított utakat, néhány traktort azonban jelképesen szívesen látna Demszky.

A TASZ szerint alkotmányellenes a fővárosi rendeletmódosítás

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2006. október 26-án egy olyan közterület-használatot szabályozó helyi rendeletet fogadott el, amely a fővárosi közterületeken a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények esetében is az önkormányzat hatáskörébe utalja többek között a színpadi és hangosító berendezések felállításának engedélyezését.

A szervezet szerint mind az alkotmány, mind a releváns nemzetközi egyezmények kifejezetten és egyértelműen rendelkeznek arról, hogy ezt a fontos politikai szabadságjogot kizárólag törvényi szinten lehet szabályozni. A TASZ határozott álláspontja, hogy a gyülekezési jog gyakorlásának szabályait az e jogról szóló - kétharmados többséggel módosítható - törvény kimerítően szabályozza, s emiatt a gyülekezési jogot érintő bármely más alsóbb szintű jogszabály eleve alkotmányellenes.

A gyülekezési jog, mint kommunikációs alapjog érvényesítését közvetlenül szolgálják a különféle színpadtechnikai és hangosító berendezések. Azok használatának önkormányzati hozzájárulástól való függővé tétele a gyülekezési szabadság lényeges tartalmának korlátozásával jár, melyet azonban az alkotmány még törvényi szinten sem enged meg, véli a TASZ.

Aggódik a TASZ és Tarlós is

A TASZ aggodalommal figyeli azokat a próbálkozásokat, amelyek a napi politikai konfliktusokat az 1989-ben kivívott politikai szabadságjogok korlátozásával kívánják feloldani. A TASZ ezért a Fővárosi Közgyűlés fent említett rendeletével kapcsolatban haladéktalanul az Alkotmánybírósághoz fordul, és kéri a rendelet megsemmisítését.

Korábban a Fővárosi Közgyűlés rendeletét Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is demokráciaellenesnek minősítette, hiszen például a pártrendezvények megrendezését is nehezíteni a fővárosi jogszabály. A Fővárosi Közgyűlés rendeletmódosítása után szakbizottsági engedély kell az egyéb rendezvényhez kapcsolódó építményekhez, berendezésekhez és ezzel összefüggő elkerített területekhez, valamint az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítéséhez, elhelyezéséhez, fennmaradásához, illetve bármely közúti jármű külön jogszabály alapján parkolásnak nem minősülő egyéb célú elhelyezéséhez.

Ikvai-Szabó nem akarja, hogy megismétlődjön a tünetetéssorozat

Ikvai-Szabó Imre fővárosi SZDSZ-frakcióvezető az Indexnek a rendeletmódosítás kapcsán elmondta: tűrhetetlen, hogy valaki politikai rendezvény keretében vendéglátóipari tevékenységet folytasson, vagy éppen a szükségét a Kossuth téren végezze. A jogszabály-módosítás többek között ennek megakadályozását célozza.

Ikvai-Szabó nem szeretné, ha megismétlődne a mostani szeptember-októberi tüntetéssorozat Budapesten. Ugyanakkor hangsúlyozta: mindenki elmondhatja a véleményét, és a gyülekezési jogot nem akarják korlátozni a fővárosi rendelettel.