Feljelentették Demszkyt, mert hazudott a szmogról a civilek szerint

2008.02.25. 17:57
Feljelentették Demszky Gábor főpolgármestert és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, mert a feljelentő szerint megtévesztően állították, hogy a budapesti szmoghelyzet nem ad okot aggodalomra. A Városháza állítja, az hogy a levegő szennyezettsége magasabb annál, mint ami még nem okoz károsodást, nem jelenti azt, hogy az egészségtelen lenne.

"Budapesten jelenleg még messze vannak az egészségre káros határértékektől, az úgynevezett tájékoztatási határértéket viszont egyes káros anyagoknál már időnként megközelítették." - mondta Demszky Gábor egy, a budapesti szmoghelyzetről tartott sajtótájékoztatón.

"Budapesten a levegő összetételében a légszennyezettség összetevői a hatályos jogszabályokhoz viszonyítva jelenleg még messze vannak az egészségre káros határértékektől" - erősítette meg a nyilatkozatot Hagyó Miklós egy sajtóanyagban.

A WHO szerint baj van

A Radikális Biciklisták nevű civil szervezet szerint a fenti kijelentések félrevezetik a fővárosiakat, és csak arra szolgálnak, hogy csökkentsék az elvárásokat és a városvezetők felelősségét, ezzel erősítve pozíciójukat. A Magosányi Árpád által jegyzett feljelentés azonban állítja, a kijelentések büntethetőek. A BTK 177/B. § (1) c pontja szerint "aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével hamis vagy hamisított közérdekű adatot hozzáférhetővé vagy közzé tesz, vétséget követ el."

Magosányi a WHO jelentéseire alapozva állítja, Demszky és Hagyó kijelentései nem fedik a valóságot. A tudományos kutatások szerint ugyanis Budapesten évente több száz haláleset tulajdonítható a levegőszennyezettségnek.

A feljelentés az országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapjára hivatkozva részletekkel is szolgál: "Budapest levegőminősége gyakran meghaladja az egészségügyi határértékeket. A vonatkozó jogszabályok szerint a 10 mikrométernél kisebb részecskékből álló szálló por (PM10) tekintetében a légszennyezettség egy évben maximum 35 napon haladhatja meg a 24 órás egészségügyi határértéket. 2008-ban a 35. nap 2008 február 21-én volt."

Értelmezés kérdése

A Városháza hivatalos válaszában nem tér ki a fenti tények cáfolatára. A sajtóirodán a kérdést definíciós ügyként kezelték. Az érvelés megértéséhez tudni kell, hogy hivatalosan három légszennyezettségi szintet különböztetnek meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, ezt követi a tájékoztatási, majd a riasztási határérték.

A hivatalos álláspont szerint, amikor Demszky az "egészségre káros határértékeket" emlegette (amit tehát nem léptünk túl), akkor nem az egészségügyi határértékről beszél, hanem a riasztási határértékről, csak éppen nem azt mondta. Azt viszont a sajtóirodán sem tagadták, hogy a fővárosi levegő szennyezettsége gyakran átlépi az egészségügyi határértéket, tehát azt a küszöböt, amikor a légszennyezettségnek még nem okoz tartós egészségkárosodást. A képlet levezetésével a főpolgármester nyilatkozata azt jelentette: a főváros levegőjének minősége gyakran átcsúszik az egészségre káros zónába.

A Városháza mindenesetre állítja, Demszky és Hagyó nyilatkozatai nem tartalmaztak valótlanságokat.

Nyolc napon túl

Magosányi Árpád az Indexnek elmondta, hogy a fenti nyilatkozatok után levélben felszólította a főpolgármestert, hogy nyolc napon belül vonja vissza megtévesztő nyilatkozatát. Ellenkező esetben feljelentést tesz. Levelére választ azonban nem kapott.

A feljelentés egyébként ismeretlen tettes ellen irányul, mivel Magosány szerint előfordulhat: a városvezetők azért közölték a véleménye szerint valótlan adatokat, mert munkatársaiktól nem kaptak megfelelő tájékoztatást.

Légszennyezettségi határértékek

Egészségügyi határérték: a légszennyezettségnek a tudomány mindenkori szintje alapján megállapított azon mértéke, amely tartós egészségkárosodást nem okoz, és amelyet az emberi egészség védelme érdekében a jogszabályban meghatározott módon és időn belül be kell tartani.

Tájékoztatási küszöbérték: a légyszennyezettségnek egyes légszennyező anyagok tekintetében a lakosság egyes érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjaira megállapított szintje, amelynek túllépése esetén a lakosságot tájékoztatni kell.

Riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az ember egészségét, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni.

A határértékekkel dobálózó érvelés értelmezéséhez fontos tudni, hogy az értékek közt igen nagy a különbség. Az egyik legveszélyesebb légszennyező anyag, a feljelentésben is szereplő szálló por (PM10) esetében az egészségügyi határérték 50 μg/m3, a tájékoztatási küszöbérték viszont már 500, a riasztási pedig 600. Azaz tájékoztatásra csak akkor kerül sor, ha a PM10-érték elérte az egészségre már káros minimális érték tízszeresét is.