Demszky jelöltjéhez Kuncze nem járult hozzá

2006.10.09. 21:29
Demszky Gábor és Rajk László megüresedett fővárosi képviselői helyére Dancs Gábort és Molnár Istvánt választották a szabad demokraták.

Dancs Gábor, a főpolgármester eddigi kabinetfőnök-helyettese és Molnár István, az SZDSZ előző budapesti elnöke lesz a Fővárosi Közgyűlés tagja, miután Demszky Gábor és Rajk László lemond képviselői mandátumáról, közölte a szabad demokraták budapesti elnöke az MTI-vel.

Lakos Imre elmondta, hogy hétfőn este többórás vita után az SZDSZ budapesti választmánya elfogadta Demszky Gábor azon kezdeményezését, hogy az általa jelölt Dancs Gábor legyen az utóda a közgyűlésben.

Molnár az egyik legjobban szereplő SZDSZ-es

Demszky Gábor az Index értesülései szerint azt szerette volna, ha Dancs mellett a milliárdos lobbistája, Mesterházy Ernő kerül be a testületbe. Egyes vélekedések szerint ehhez Kuncze Gábor pártelnök nem járult hozzá.

Rajk László kilátásba helyezett lemondása esetén megüresedő képviselői helyre ketten pályáztak. Végül is Molnár István több szavazatot kapott mint Geberle Erzsébet, Demszky másik jelöltje. Mindkét jelölt a legutóbbi ciklusban fővárosi képviselő volt. Geberle Erzsébet legutóbb frakcióvezető-helyettesként és bizottsági elnökként is tevékenykedett.

Molnár István az egyik legjobban szereplő szabad demokrata jelölt volt az október elsejei választáson. A VII. kerületi egyéni választókörzetében 44,4 százalékot kapott, miközben MSZP-s jelölt is indult, és a választóknak mindössze 13 százaléka szavazott rá.

A főpolgármester lemondásával eléri azt is, hogy a közgyűlésben eggyel több kormánypárti képviselő legyen mint ellenzéki.

Kompromisszumos határozat

Lakos Imre közölte azt is, hogy az SZDSZ országos ügyvivői testülete kedden foglal állást a budapesti választmány kompromisszumosnak tekinthető határozatáról, az új képviselőjelöltekről.

Azáltal, hogy Dancs Gábor is képviselő lesz, a tíz fősre bővülő SZDSZ-frakciónak négy új, eddig még önkormányzati képviselőként nem tevékenykedő tagja lesz. A törvény szerint a főpolgármester és helyettese nem vehet részt bizottsági munkában, s ezért az újak mellett kezdetben három, Rajk László lemondása után pedig négy régi képviselő, akik közül kettő honatya is, tevékenykedhet a bizottságokban.