Demszky megfúrta a szocialisták egykori főpolgármester-jelöltjét

2006.11.28. 19:01
További heteket csúszhat a fővárosban az SZDSZ és az MSZP közötti koalíciós megállapodás, miután Demszky Gábor megfúrta a szocialisták humánpolitikai főpolgármester-jelöltjét.

Demszky Gábor vétót emelt a szocialista Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelöltsége ellen. A szocialista frakció vezetőjének írt levelében Demszky Gábor arra hivatkozott, hogy nincs meg a szükséges bizalmi viszony közte és a szocialisták jelöltje között, és közölte, élni kíván a törvényben meghatározott jogával, és arra kérte az MSZP-t, jelöljön más politikus humánpolitikai főpolgármester-helyettesnek.

Gy. Németh Erzsébet az Index kérdésére nem kívánta kommentálni a rá vonatkozó kitételt, és az éppen kedden a fővárosi szocialista frakció élére megválasztott Steiner Pálhoz irányított minket. Helyette Molnár Gyula, MSZP-s budapesti elnök reagált, aki meglepő és barátságtalan lépésnek nevezte Demszky vétóját. Molnár Gyula hozzátette, a Fővárosi Közgyűlés nem választ csütörtökön főpolgármester-helyetteseket és bizottságokat, mivel a koalíciós egyeztetés lezárását követően kedden késő délután "Demszky Gábor ultimátumot intézve a szocialistákhoz".

Molnár Gyula elmondta, hogy ez az ultimátum teljesen új helyzetet idéz elő, amelynek következményeként teljesen új alapokról kell újraindítani a koalíciós tárgyalásokat. Mindez azt is jelenti, hogy Demszky Gábor a hét végén nem utazhat két hétre Afrikába, mint ahogy azt tervezi, mivel helyettes nélkül nem működhet az önkormányzat, mondta.

Az MSZP és az SZDSZ között hetek óta húzódik a koalíciós megállapodás. Demszky mostani döntésének hátterében az állhat, hogy Gy. Németh Erzsébet megmakacsolta magát, és nem akarta elfogadni Demszky kampányemberének, Bojár Iván Andrásnak a tanácsnoki kinevezését. A szocialisták budapesti párttanácsa a múlt pénteken fogadta el az MSZP-SZDSZ közötti koalíciós szerződés tervezetét.