A Kálvin téri üvegpalota tervezője lehet a főépítész utódja

2005.05.12. 14:35
Noha a főváros a héten cáfolta, hogy menesztenék Schneller István főépítészt, úgy tudjuk, hogy Demszky Gábor júniusban megválik munkatársától. A jövőben egy tanácsadó testület felel Budapest arculatáért.

Noha Tiba Zsolt főjegyző cáfolta, hogy Schneller István Budapest főépítésze távozna posztjáról, a Magyar Nemzet úgy tudja, már az utód is megvan, méghozzá a sokak által bírált Kálvin téri üvegpalota tervezője, Z. Halmágyi Judit. Az Index úgy tudja, Halmágyinak valóban jó esélyei vanna, ugyanakkor értesüléseink szerint pályázaton döntenek Schneller utódjáról.

A főjegyző korábban visszautasította, hogy pártpolitikai nyomásra bárkit eltávolítsanak a városházáról és hangsúlyozta, kiváló szakembernek és tisztességes embernek tartja a főépítészt. Két nap alatt viszont kiderült, hogy Schneller tényleg megy, de abban állapodtak meg, hogy közös megegyezéssel, júniusban távozik a fővárostól. A jogszabályok szerint, ha Tiba Zsolt főjegyző nem menti fel Schneller István főépítészt, akkor csak saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozhat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, nemcsak az MSZP-nek, de az SZDSZ-nek is van már kész forgatókönyve Schneller eltávolítására. Z. Halmágyi Judit mellett politikai és szakmai körökben a szocialista támogatottságúnak nevezett Fegyverneki Sándor nevét is emlegetik. Ő Angyalföld főépítésze volt.

Az üvegpalota
Csaknem két és fél éve üresen áll a Kálvin Tower második fázisban elkészült épülete. A Múzeum utca és a Baross utca között megépített irodaház osztrák tulajdonos magyarországi megbízottja szerint azért nem üzemel, mert hogy az épület még nem készült el teljesen.

A magyarországi képviselő szerint az is hozzájárult a késéshez, hogy elhúzódott az épület használatbavételi engedélyének megszerzése. Az épület néhol tizenhat méterrel magasabb a mellette álló bérházaknál. 2001-2002 telén több hónapra le kellett állítani az építkezést, miután a szomszédok tiltakoztak a magasságkülönbség következtében kialakult veszélyek miatt. Az árnyékoló hatás elkerülése érdekében végül az építtetőnek meg kellett magasítani a szomszéd házak kéményeit is.

Korábban át kellett tervezni a közel 3800 négyzetméteres épületkettős első darabját is. Az Üllői út és a Baross utca közötti sarokra tervezett üvegház belső szerkezetét akkor kellett megváltoztatni, amikor tiltakozás indult a beépítendő tűzfalon 1982 óta látható Fabulon reklám megmentéséért.

Olvassa el az Index budapesti épületkritikáit!