Kárelhárítás helyett feljelent a zöldtárca

2007.02.13. 14:31
A zöldtárca továbbra sem tartja indokoltnak, hogy lépjen a csepeli galvániszap ügyében, ellenben a környezetvédelmi hatóság feljelentette Illés Zoltán fideszes politikust közveszéllyel való fenyegetés miatt. Illés ugyanis azt mondta, katasztrófahelyzet van. A minisztérium személyeskedő közleménye bu8kott politikusnak titulálja az ellenzéki aktivistát, aki jogi lépéseket fontolgat a közlemény miatt.

"A Büntető Törvénykönyv 270/A §-a alapján, közveszéllyel fenyegetés bűncselekménye miatt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán, Fidesz-tag ellen" - tartalmazza a Környezetvédelmi Minisztérium keddi közleménye.

Csak a tárca szerint nincs katasztrófahelyzet

A tárcának az fáj, hogy a Csepelen, az egykori gyár területén tárolt 1200 tonna galvániszap ügyében Illés Zoltán sajtótájékoztatót tartott, ahol a Pyrus Kft. által készített szakvélemény alapján azt állította katasztrófahelyzet van, a nehézfémeket tartalmazó méreg ugyanis szennyezi a talajvizet és a Dunát, ezzel veszélyezteti a környező országokat is. Illés arról is beszélt, milyen egészségügyi következményei lehetnek a szennyezőanyagnak.

A környezetvédelmi tárca szerint viszont katasztrófahelyzet nincs, így a minisztérium nem is léphet. Környezeti kockázatot képvisel ugyan a csepeli galvániszap, de sem az emberek egészsége, sem a környezet nincs veszélyben, állítják a minisztériumnál. Szerintük a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség rendszeresen ellenőrzi a telephelyet, illetve méréseket végez a környéken. A helyszíni mérések szerint a galvániszapból nem juthat szennyező anyag a talajba, illetve a talajvízbe, sem a Dunába. Azonnali intézkedésre ott, ezért sem szükség, sem jogi lehetőség nincs. A minisztérium közlése szerint a talajvízet egyebek mellett vizibolhával is tesztelték, de negatív eredményre jutottak. A vizibolha ugyanis a legkisebb szennyezés esxetén azonnal elpusztul.


Klikk!

Személyeskedő közlemény

A tárca az állítja, csak azután történhet bármi, hogy a szennyező céget, a Friz Kft-t hivatalosan is felszámolták. A cég felszámolója szerint viszont nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a jogi procedúra végét meg kellene várni, hiszen az világosan látszik, hogy a cégnek nincsen vagyona, csak adóssága. A tárca azonban köti az ebet a karóhoz és nem lép a galvániszap elszállítása érdekében. A zöldtárca keddi közleménye bukott politikusnak nevezi Illés Zoltánt és példák sorával igyekszik bizonyítani, hogy környezetvédelmi ügyekben inkompetens.

A zöld tárca nem jelentette fel kedden Gergely Istvánt, a csepeli önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnökét pedig a szocialista politikus az Indexnek korábban nyilatkozva ugyancsak katasztrófahelyzetről beszélt. Ugyancsak megúszta egyelőre Tóth Mihály Csepel polgármestere, aki azt írta Persányi Miklós szakminiszternek, hogy a galvániszap nyolcvanezer ember életminőségét veszélyezteti.

Illés jogi lépéseket fontolgat

Illés Zoltán szégyenletesnek tartja a zöld minisztérium eljárását. Szerinte Persányi Miklós gyávaságból nem mert személyesen feljelentést tenni, helyette a felügyelőségi vezetőre bízta a piszkos munkát. A felügyelőségnek a kármentesítésben kellene tüsténkednie, nem pedig az államigazgatáshoz méltatlan eljárásokat kezdeményezni.

Illés emlékezetett, vasárnap, amikor fóliával letakarták a galvániszap egy részét, huszonötezer forintot költöttek az akcióra, szerinte ezért köszönetet mondhatna a felügyelőség, amely még ennyire se volt képes az elmúlt négy évben. Illés a minisztériumi közlemény személyeskedő volta miatt szintén jogi lépéseket fontolgat.