Akkor is bontjuk, ha rátok dől a ház

2006.05.25. 09:51
Háborús állapotok uralkodnak egy kilencedik kerületi fodrászatban. Az Üllői út egyik legforgalmasabb helyén, a Klinikák metrómegállóval szemben lévő üzlet körül gyakorlatilag elbontották a házat, miután az önkormányzat egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést, a fodrászat azonban maradni akar.

Lebontották a tetejét egy IX. kerületi kétszintes épületnek annak ellenére, hogy egy fodrászat még működik a földszinten, adta hírül múlt hét pénteken az InfoRádió. Öt nappal később, a csendesen áztató esőben már-már háborús időket idéz az Üllői úti látvány: a Klinikák metrómegállóval szemközti, harmadrészt már lebontott épület torzója sok járókelőt megállásra késztet, mivel nem mindennapi látvány a romok alatt működő fodrászat és a hozzá tartozó turkáló.

"A házból február végén költözött el az utolsó lakó, március végén kezdték meg a bontást" - meséli a fodrásznő, az üzlet alkalmazottja, aki azt is elmeséli, hogy az azóta eltelt időben csak a botrány van, többször jöttek a rendőrök is, jegyzőkönyveztek, figyelmeztették a bontást végzőket. A munkát különös jelenségek kísérik: a hátsó bejárat ajtaján betört az ablak, a padlón az üvegcserép közt bontott tégla hevert, egy mellékhelyiség mennyezetén méteres lyuk tátong. (Jordán Péter, az épület hasznosítását bonyolító, önkormányzati tulajdonban lévő SEM IX. Rt. vezetője az InfoRádiónak korábban elmondta, a bontást azért kellett megkezdeni, hogy ne költözzenek be illegális lakásfoglalók az üresen álló épületbe.)


Nézze meg képeinket!

Az üzlet feletti lakás bontása közben egy hétvégére nyitva felejtett slag teljesen eláztatta a plafont, hatalmas vakolatdarab zuhant a női részlegbe. A fodrászat egyes helyiségeiben már nincs áram, gáz híján melegvíz sincs, telefonvonal is hol van, hol nincs. "Kicsit romos a helyzet, de dolgozunk" - mondja a fodrásznő, aki egy vízforralóban melegíti a vizet a férfi kuncsaftoknak. Nők már jó ideje nem jönnek, "a fiúk jobban bírják a helyzetet, de egy hölgyvendégnek vízforralóból locsolgassam a haját, mikor kétezer forint egy komplett frizura?".

Tarthatatlan állapotok

A bontókkal való veszekedés sokszor elfajult: "Volt, hogy jött az egyik munkás, beköpött az ajtón és odavetette: basszátok meg a kurva anyátok, akkor is bontunk, ha rátok dől a ház". A minősíthetetlen stílus a bontáson is meglátszik, a lépcsőházban mindenfelé hulladékkal vegyes törmelék, az emeleteken szakértő kezek nyoma: rapszodikusan szétvert szobák, egy ép cserépkályha egyensúlyoz a mélység szélén, a padlón féldecis üvegek szerteszét, a levegőben vizelet és ürülékszag terjeng.

A tarthatatlan állapotok persze elriasztják a vendégeket, a fodrásznő mutatja az előjegyzést: harmadannyi név sincs a naptárában, mint pár hónappal ezelőtt. "Vannak persze kitartóak, szemből a kutatóintézetből, a "fülorrgégéről" járnak hozzánk az orvosok, sebészek, de ugye nem azért, mert "hű, de jó hely vagyunk". Sokan a romokat látva eleve azt hiszik, hogy már rég bezártak." A fodrászatból azonban nemcsak a kuncsaftok, de az alkalmazottak is elszivárogtak, a tizenhat fős gárdából tizenegyen távoztak a hercehurca miatt. "Most vegetálunk, csak azért vagyunk itt, hogy ne ők győzzenek" - hangzik a bánatos helyzetjelentés.


Nézze meg képeinket!

Eltúlzott igények?

Közben befut Nagyné Lőrincz Krisztina, két kisgyereke és férje társaságában. A fodrászatot működtető PEL-Bauex Kft. vezetője elmondja, hogy a cég 1998 novembere óta működik az Üllői út 98/b-ben, de gyakorlatilag mióta a ház áll, mindig fodrászüzlet volt itt. A ferencvárosi önkormányzattal kötött legutóbbi bérleti szerződést 2004. március 3-án írták alá - mutatja a hivatalos papírt az asszony. Az irat szerint 2009. március 31-ig működhet a cég az ingatlanban. Gegesy Ferenc, a kerület polgármestere azonban felmondta a szerződést, mivel a területen külföldi beruházók építtetnének. A bontáshoz egy előszerződés alapján fogott a jövőbeni tulajdonos, a bontási engedély az egész épületre szól.

Csakhogy a kiköltözés feltételeiről nem sikerült megegyezni a hivatallal, ami eltúlzott igényekről beszél. "A felajánlott cserehelyiségek nem alkalmasak fodrászatnak, az ingatlanbecslésük nyomán kalkulált 19 millió forintos kártérítést szintén elfogadhatatlannak tartjuk. Egy független becslő szerint csak maga az üzlet ér 30-40 millió forintot, a forgalmas hely, a klientúra pedig felbecsülhetetlen egy jól bejáratott fodrászatnál" - magyarázza Lőrincz Krisztina. Gegesy Ferenc polgármester az Inforádiónak korábban azt mondta, pereskedni fognak a felmondási szerződés érvényesítésért.


Nézze meg képeinket!

A helyzet visszásságát jól jelzi, hogy éppen ottjártunkkor kézbesítette a postás a következő hónapra szóló csekket: az önkormányzat 12 ezer forinttal emelte meg a bérleti díjat. "Az ellehetetlenítés magasiskolája ez" - kommentálta a hírt Lőrincz Krisztina.

Makacs lakók

A lakók kiköltöztetése sem ment amúgy könnyen, az egyik férfi Alkotmánybírósághoz fordult, mivel szerinte a bontásról rendelkező helyi jogszabályok magasabb szintű jogszabályokba ütköznek. Határozat egyelőre még nem született, az ügy az előadó bíró előtt hever. Egy idős nőt pedig egy lift nélküli ház negyedik emeletén lévő lakásba akartak költöztetni, majd miután a nehezen járó Terike néni ezt nem volt hajlandó elfogadni, gyámság alá akarták helyeztetni, mondván, hogy nem beszámítható már, meséli a fodrászat tulajdonosa.

A hivatalhoz benyújtott kártérítési igényre még hivatalos választ nem kaptak, a bontás körülményeiről azonban ingerült levélváltásba bonyolódtak a felek. A bontást most ugyan leállították, és ha minden igaz, a hivatal a helyiség helyreállítására ígéretet tett, de a Most mi lesz? kérdésre Lőrincz Krisztina széttárja karját: "Maradunk ameddig csak lehet. Mi csak dolgozni szeretnénk."