Nem privatizálják a kátyúzást a fővárosban

2005.10.06. 17:24
Még a kormánypárti frakciók sem támogatták Demszky Gábor felvetését a fővárosi kátyúzási munkák privatizációjáról. A fővárosi pártok közül egyedül az SZDSZ lát előnyöket a privatizációban, de az ötletet így sem támogatja.

Nem támogatja a fővárosi önkormányzat MSZP, SZDSZ és Fidesz-MKDSZ frakciója, hogy privatizálják a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. útjavítási feladatait. Demszky Gábor korábban az Info Rádióban vetette fel, hogy "meg kell vizsgálni a privatizáció lehetőségét". Demszky drágának és lassúnak tartotta a Főkefét.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP-frakcióvezetője nem támogat semmilyen privatizációt. A kátyúzási feladatok egy részét már az idén is külső cégekre bízták közbeszerzési eljárás keretében. A frakcióvezető egyetértett Vajda Pál főpolgármester-helyettes azon álláspontjával, hogy az rt. azért végzi drágábban a kátyúzást, mivel hibaelhárítást is végez, illetve az egész fővárosban tevékenykedik.

"Nem lesz semmilyen privatizáció" - jelentette kiBőhm András, az SZDSZ-frakcióvezetője is. Azt azonban támogatják, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásával párhuzamosan, akár több évre előre is pályázatot írjanak ki a kátyúzási munkálatokra.

Bőhm elismerte, hogy tisztább helyzetet eredményezne, ha piaci árverseny döntene a kátyúzásnál, amire egyébként idén 1,2 milliárd forintot költenek. Ha egy ilyen pályázaton nem az rt. nyerne, akkor alvállalkozóként még bekapcsolódhat a kátyúzásba.

Kupper András, a Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint sincs szükség az rt. feladatainak privatizálására. A kiárusítással csak egy újabb terület kerülne ki a Fővárosi Közgyűlés látóköréből. A fidesz hátsó szándékot gyanít a választási ciklus végén felvetett ötlet mögött.

Az ellenzéki politikus szerint lehet, hogy a magáncégek olcsóbban dolgoznak, de a minőség is fontos szempont. Alapvető gond az, hogy kátyúznak, ahelyett, hogy útfelújításokra fordítanák a pénzt. A Fidesz ugyanakkor nem ellenzi, hogy a kátyúzásban verseny alakuljon ki. Azt látják azonban, hogy nem a feladatok megoldása motiválja ezeket az ötleteket, hanem valamilyen "hátsó szándék".