'Demszky! Tudom, mit tettél tavalyelőtt nyáron!'

2006.03.30. 13:51
A Fidesz szerint a főpolgármester fokozza Budapest eladósodottságát, ezért érdemli ki a volt MNB-elnökhelyettesről elnevezett 'díszoklevelet'.

Politikai, illetve annak vélt akciókkal folytatódott a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése. Miután a városatyák egyelőre elhalasztották a döntést az Óbudai-sziget ügyében, illetve elfogadták a Budapest Start programot, miszerint a rászoruló gyerekek 20 ezer forintos kötvényt kapnak születésükkor, és ahhoz 18 éves korukban juthatnak hozzá, bejött a terembe egy csepeli fiatalember, aki "Demszky! Tudom, Mit tettél tavalyelőtt nyáron" feliratú táblát emelt a magasba.

A demonstráló az Indexnek elmondta, hogy Csepelről jött, és szembesíteni akarta a főpolgármestert azzal, hogy két évvel ezelőtt nem a saját autójával, hanem egy terepjáróval ment horvátországi villájába. A táblán is egy terepjáró és egy Kusari feliratú ház fényképe volt látható. (Kusariban van Demszky horvátországi üdülője.)

#alt#
A csepeli fiatalember Fotók: Barakonyi Szabolcs

Demszky eltűnt

Ekkor azonban már Demszky nem volt a Fővárosi Közgyűlés üléstermében, mint megtudtuk, a fővárosi védelmi bizottság tanácskozására sietett, merthogy Budapesten másodfokú árvízkészültséget kell elrendelni.

Demszky így nem lehetett ott, amikor Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a nap második attrakciójára készült. Kupper végül kénytelen volt beérni azzal, hogy az újságíróknak mutatta meg a "PRO feketejános" díszoklevelet (kisbetűkkel és egybeírva az ex-bankár nevét), amelyet Demszky Gábornak akart eredetileg átadni.

Kupper az oklevéllel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a főváros vészesen kezd eladósodni. Az elmúlt évben szerinte Budapest adósságállománya 40 százalékkal, 150 milliárd forintra emelkedett.

Kupper Fekete János szellemét érzi

Kupper éppen ezért "Fekete János szellemét érzi", vagyis arra utalt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnök-helyetteséhez hasonló úton jár Demszky is.

"Talán a főpolgármester is kitüntetést akar Gyurcsány Ferenctől?" - tette fel a kérdést Kupper. Fekete János idején az ország államadóssága jelentősen emelkedett Kupper szerint, ezért jár szerinte Demszky az egykori MNB-vezető nyomában.

#alt#

Kupper oklevelében úgy fogalmaz: "Külön köszönetünket fejezzük ki kiskorú Kovács István (5) állampolgár nevében is, aki Önnek köszönheti, hogy majdani adófizetőként jelentős anyagi áldozatokat vállalhat az Ön személyes kampányának eredményeként felvett újabb 25 milliárd forint kölcsön törlesztéséből."

Pénteken reagál Demszky

Kupper ezzel arra is utalt, hogy Demszky Gábor nemrégiben jelentette be egy újabb 25 milliárdos hitel felvételét.

A Városháza sajtóirodáján azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Kupper felvetéseire a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján reagál majd, amelyet az EIB, az Európai Befektetési Bank vezetőjével közösen tart majd.