Demszky három helyettesét is lecserélnék

2006.05.09. 17:12
Az SZDSZ budapesti elnöke meglepődne, ha Demszky nem vállalná az őszi önkormányzati választáson a megmérettetést, a párt viszont várhatóan lecseréli az eddigi főpolgármester-helyettes Szolnoki Andreát. A szocialisták is átmozgatják eddigi főpolgármester-helyetteseiket. A Fidesznél Tarlós mellett Cselovszki Zoltán is esélyes főpolgármester-jelölt.

Még májusban megnevezik főpolgármester-jelöltjeiket és fővárosi listájukat a budapesti önkormányzatban frakcióval rendelkező pártok. Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke szerint két héten belül eldől, hogy Demszky Gábor főpolgármester ötödször is indul-e a posztért. Mint mondta, inkább az lenne a meglepetés, ha Demszky nem vállalná.

Ha Demszky nem indul, az Lakos szerint "új helyzetet teremtene". Lakos mihamarabb döntene a kerületi polgármesterjelöltekről is, akik közül többen várhatóan az MSZP-s támogatással indulnak majd.

Az MTI értesülései szerint koalíciós győzelem esetén távozik posztjáról Szolnoki Andrea, a liberálisok egészségügyért és szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettese, helyét Ikvai-Szabó Imre, az eddigi gazdasági főpolgármester-helyettes veheti át, akit posztján Lakos Imre válthat.

Az MSZP fővárosi frakciójában nagy változások várhatóak, szocialista források szerint a 24 fős csoport "jó része" lecserélődhet. A főpolgármester-helyettesek személye is változik. Vajda Pál a Közterület-fenntartó Rt.-hez távozik, helyét Somlyódy Csaba, a tulajdonosi bizottság elnöke, esetleg Hagyó Miklós vagy Horváth Csaba országgyűlési képviselők vehetik át. Az állami megbizatásba távozó Schiffer Jánost Gy. Németh Erzsébet válthatja. A szocialisták mostani frakcióvezetője nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Jelöltek és visszatáncolók a Fideszen belül

A Fidesz első körben a jövő héten tárgyal a főpolgármester-jelöltekről. Kupper András, a párt budapesti elnöke nem kívánta megnevezni az MTI-nek a párt jelöltjeit, de megerősítette, hogy a sajtóban emlegetett Tarlós István III. kerületi polgármester "az esélyes hat személy között van". Az Index értesülései szerint valós esélye már csak négy jelöltnek van, egyikük, Tarlós mellett Cselovszki Zoltán, a Fidesz Új-Budapest tervének kidolgozója. Forrásaink egyébként megjegyezték, nincs igazán nagy tülekedés a Fideszben a főpolgármester-jelöltségért, általában ugyanis nem bíznak pártjuk sikerében az őszi választáson. Értesüléseink szerint Pokorni Zoltán és Kupper András már kiszállt a versenyből.

Az eddig inkább az országos politikában aktív Pokorni esélyes, hogy hosszabb távon Budapesten tervezi kiépíteni bázisát, ehhez lehetne alap a XII. kerületi polgármesterség. Főpolgármester-jelöltként ebben az évben nem valószínű, hogy szóba kerül. A budapesti frakcióvezetői vagy a fővárosi Fidesz-elnöki poszttal viszont lehet, hogy megpróbálkozik. Forrásaink szerint Orbán Viktor inkább Kupper Andrást támogatná a fővárosi frakcióvezetői poszton. Kupper az MTI-nek úgy nyilatkozott: a Fidesz frakciójában nem várhatóak nagy változások, mivel az országgyűlési választásokon nőtt a párt támogatottsága Budapesten.

Az MDF májsuban véglegesíti jelöltjeit

Az MDF is májusban véglegesíti jelöltjeit, ugyanakkor Szőke László, a párt budapesti elnöke Herényi Károly magánvéleményének minősítette a Katona Kálmán jelöléséről szóló állítást. Mint mondta, a párt önálló indulást tervez, bár még erről sem született döntés.

Ahogy még a MIÉP sem döntötte el, hogy az országgyűlési választásokhoz hasonlóan a Jobbikkal együtt indul-e a választásokon. Bár még a főpolgármester-jelöltről sem született döntés, a MIÉP-frakció várakozása szerint az elnökség legaktívabb képviselőjüket, Zsinka Lászlót jelöli majd.