Bennfentes 'Fészeklakó-program' Pesterzsébeten

2005.11.15. 18:29
Városatyáknak utaltak ki bérlakásokat Pesterzsébeten. Állítólag egy listán szerepeltetik azokat, akiknek esélyük van például 120 négyzetméteres lakásra 20 ezer forintért.

Képmutatónak és arcátlannak nevezték a XX. kerületi Fidesz vezetői a pesterzsébeti - szocialista többségű - képviselőtestület döntését, amellyel helyi városatyáknak utaltak ki bérlakásokat.

Pesterzsébeten nincsenek szociális bérlakások, és listát sem vezetnek az igénylőkről, a szociálisan rászorulókról - állítólag ez a helyi polgármesteri hivatal álláspontja. Perlaki Jenő fideszes fővárosi képviselő, a XX. kerület volt polgármestere viszont azt állítja, igenis van ilyen lista, és azon a bennfentesek közül 6-8-10-en szerepelnek. Így ha néha megürül egy-egy lakás, akkor mindig van kinek kiutalni.

A közösség érdekében

Az eddigi véletlenszerű gyakorlatot szentesíti most a fideszesek szerint az a november 10-én elfogadott önkormányzati rendelet, amely szerint mindenfajta indoklás nélkül - a közösség érdekében tevékenykedők - hozzájuthatnak ilyen bérlakásokhoz. Ezzel szinte utólag hagyták jóvá a korábbi gyakorlatot, amikor több önkormányzati képviselő kapott lakást a kerületben.

Sasvári Szilárd fővárosi Fidesz-képviselő szerint ez a "bennfentes Fészeklakó"-program, nem pedig az országosan annyira hirdetett Fészekrakó-program.

Fröhlich Péter, a Fidesz pesterzsébeti elnöke szerint négy önkormányzati képviselő (illetve egyikük fia) is kapott lakást a kerületben, miközben 900 elutasító határozatot hozott eddig Pesterzsébet. A rászorulók így nem kapnak lakást, csak akkor, "ha megismerkednek Hiller Istvánnal". Az MSZP elnöke ugyanis a helyi választókerület képviselője, és a Fidesz szerint a most elfogadott önkormányzati rendelet teljesen önkényessé teszi a lakások kiutalását, tehát az ilyen ismeretségek nyilván jól jöhetnek a kiutaláskor.

A tanácsrendszerben legalább lehetett tudni, hogy valaki hányadik a várakozási listán, de mostanra ez úgy változott, hogy a lista létét is tagadják - ismételte meg Perlaki Jenő.

120 négyzetméter 20 ezerért?

Pesterzsébeten idén tavasszal pattant ki a botrány, amikor két SZDSZ-es és két szocialista önkormányzati képviselő (illetve egyikük fia) szociális bérlakást kapott. Az SZDSZ ezután kizárta az érintetteket a soraiból. A szocialisták viszont most novemberben nemcsak jóváhagyatták utólagosan a gyakorlatot, hanem rendeletet is hoztak arról, hogy a jövőben az egészségügyi és szociális bizottság (amelyet egy szocialista várospolitikus vezet) hozhat döntést - indoklás nélkül a lakáskiutalásokról. A lakáshoz jutott önkormányzati képviselők közül az egyik egyébként 120 négyzetméteres ingatlanért 20 ezer forintos lakbért fizet - jegyezte meg Fröhlich Péter.

A Fidesz ezért petíciót ír Hiller Istvánhoz, az MSZP elnökéhez és helyi országgyűlési képviselőjéhez, hogy adják vissza a szocialisták a bérlakásokat, és kérjenek bocsánatot mindezért.

Az Index megpróbálta megkérdezni a XX. kerületi Polgármesteri Hivatal véleményét az ügyben, de ott azt a választ kaptuk, hogy mindenki elrohant Gyurcsány Ferenc és Hiller István lakossági fórumára, amelyet éppen Pesterzsébeten tartanak kedd este.