Leállították a balatoni úti felüljáró felújítását

2005.11.22. 11:26
A már 90 százalékban elkészült hídszerkezet nem bírná a forgalmi terhelést, ezért a közlekedési felügyelet leállította a felüljáró felújítását, értesült az InfoRádió. A problémát egy kísérleti szerkezettel oldják meg, de a híd átadása legalább egy hónapot csúszik.

A hatóság számára november elején derült ki, hogy a 7-es út bevezető szakaszán újjáépülő közúti felüljárót a tervezéskor statikailag alulméretezték - tudta meg az InfoRádió. A közlekedés-felügyelet bekérette vasúti sínek fölötti acélhíd korábban jogerősen kiadott építési engedélyét, és megállapította, hogy a részlettervek nem felelnek meg a statikai követelménynek: az acélszerkezet gyenge. Ezért a már 90 százalékban elkészült felüljáró építését leállították.

Az InfoRádió értesülését a főpolgármesteri hivatal út- műtárgy alosztályának vezetője megerősítette. Konyári Zsófia elmondta, hogy a szerkezetet áttervezték, megerősítették, és az új terveket hétfőn engedélyezte újra a hatóság. Hozzátette, hogy egy új, Magyarországon még nem alkalmazott kísérleti megoldással hozzák helyre a hibát: a hidat az acélszerkezet mellett a szerkezetbe épített vasbeton pályalemez is hordozza. Konyári Zsófia kérdésre közölte, hogy nem aggódik az újfajta eljárással kapcsolatban. Hozzáfűzte, hogy a fővárosnak az a fontos, hogy a híd az év végéig elkészüljön, a felelősség vagy a kötbér megállapítása ezután következhet. Mint mondta, a felüljárót várhatóan december közepére adják át.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a felelősség megállapításáról nagy vita várható. A tervező azzal védekezhet, hogy terveit a közlekedési hatóság első alkalommal jóváhagyta, a kivitelező pedig azt mondhatja, hogy a jogerősen elfogadott építési engedély alapján dolgozott. Azt egyenlőre még nem tudni, hogy a felmerülő többletköltségeket ki viseli, de az biztos, hogy az átadás az eredeti határidőhöz képest legalább egy hónapot csúszik.