A kormányzati negyed építésze optimista

2008.01.08. 17:03
Ha a beruházás lazul, lesz lehetőség arra, hogy a Nyugati mögötti terület zavaros tulajdonjogi helyzetét rendezzék, és így csábítóvá tegyék a beruházást az építőipari cégek számára.

"Számunkra kedvező megoldás született" - mondta a kormányzati épületet tervező építész, Janesch Péter a hírre, miszerint a bizonytalan távolba tolódik az építkezés, az előkészítés viszont folytatódhat.

"Az optimista verzióm szerint a kormány úgy vélhette, hogy a rendelkezésre álló idő rövid ahhoz, hogy felelős döntéseket lehessen hozni" - maradt bizakodó az építész. Ebben az esetben az építkezést elhalasztják, hogy biztos hátteret teremthessenek az építési engedély megszerzéséhez. A lazuló tempó lehetőséget teremt arra, hogy a telkek tulajdonjogi kérdéseit rendezzék, így nagyobb valószínűséggel találjanak beruházót. Ahogy arról beszámoltunk, a legtöbb cég azért lépett vissza, mert a terv körül túl sok volt a bizonytalanság.

Janesch Péter terveit az időközben megszűnt Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) néhány hete egyébként visszadobta. A KVI szakmai szempontokra hivatkozva támadta a terveket, az építész viszont állítja: a hivatal olyan kifogásokat emelt, amelyek a terv alapjait kérdőjelezik meg. Miközben éppen ezekkel a tervekkel nyerték meg a pályázatot.

Az építész és munkatársai eddig egyébként még nem kaptak pénzt az augusztus óta tartó munkájukért. A költségeket hitelből állják. Ha azonban a kormány valóban kihátrál a beruházás mögül, és nem veszi át a terveket, akkor fizetni sem fog. Azaz a nyertes építész lehet a beruházás egyik vesztese.