Épül a 4-es metró: a Kálvin tériek is fizethetnek

2007.02.16. 16:27
Négy Kálvin téri társasházat értesített DBR Metró projektigazgatóság, hogy a 4-es metró állomásának építése miatt átalakítják a közműrendszert, így várhatóan fel kell újítani házak belső gázvezeték-rendszerét is. Korábban Dél-Budán is voltak hasonló problémák.

A DBR Metró Projektigazgatóság főmérnöke az Infó rádiónak elmondta: azért van szükség a házak belső gázvezeték-hálózatát felújítani, mert máskülönben a gázművek nem kötik rá az ingatlanokat az új, kicserélt gázvezetékre. Csuka Ákos hozzátette: a szolgáltató csak abban az esetben helyezi nyomás alá a gázvezetéket, ha a belső hálózat kifogástalan állapotban van. Ezt egyébként a metróépítéstől függetlenül ötévente kell ellenőrizni, és jogszabály szerint, ha az ellenőrzés során szabálytalanságra bukkannak, akkor a gázszolgáltatónak kötelessége elzárni a gázt.

A főmérnök azt tanácsolja a lakóknak, akikre körülbelül 150 ezer forintos költséget ró lakásonként a felújítás, hogy az önkormányzathoz forduljanak támogatásért.

Az Infó rádió szerint a 4-es metró nyomvonala mentén még számos társasház számíthat a nem várt, lakásonként százezres nagyságrendű pluszköltségre, mint ahogyan ez egyébként Budapest más részein is előfordulhat a metrótól függetlenül.

A Bocskai úton már történt hasonló eset

Korábban a Bocskai úton - szintén a négyes metró állomásának építésekor - már történt hasonló eset, akkor azonban nem értesítették a lakókat a közterületi gázcsövek cseréjéről. Akkor derült ki, hogy a házak gázvezeték-rendszere az élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztetné, ha nyomás alá helyeznék, amikor a szolgáltató már átkötötte az úttest alatt húzódó vezetéket az újra - közölte Csuka János.

A 4-es metró állomásai környékén lakóknak számítaniuk kell arra, hogy hasonló helyzetbe kerülnek - tette hozzá a főmérnök.

Az Infó rádió megkérdezte az érintett házak egyes lakóit, akik elmondták, hogy a lakásonként 150 ezer forintos költséget a megnövekedett rezsidíjak mellett várhatóan sokan nem tudják majd kifizetni. Az önkormányzat pedig két hónappal később, júliusban dönt az esetleges támogatásról, mint ahogyan azt ki kellene fizetni.