Drágán kátyúz a Fővárosi Közterület-fenntartó

2004.04.16. 15:21
Drágán kátyúz a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. A piacon működő útjavító cégek fajlagosan feléért elvégeznék a munkát, ha pályázaton indulhatnának - állítja az InfóRádió. A fővárosi tulajdonú útvonalakat versenyeztetés nélkül foltozza a közterület-fenntartó.
Borsos áron foltozza a fővárosi főútvonalakat a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt, vélekednek a piacon működő útjavító cégek - adta hírül az InfóRádió. Bóka Gyula, az Út XI. Kft igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott: egy átlagos kátyú minőségi javítása körbevágással, öntéssel körülbelül 5000 forintba kerül négyzetméterenként. A társaság helyettes vezetője szerint ha a főútvonalak kátyúzására lehetne pályázni, akkor legalább 6-8 cég versengene egymással a megbízásért. Az InfoRádió több, főleg kerületeknek dolgozó céggel beszélt, ahol általában 4-5 ezer forintért vállaltak a kátyúzást négyzetméterenként. A társaságok az átlagos kátyúnagyságot fél négyzetméterben határozták meg.

Csanádi Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. kátyúzásért felelős főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy tavaly egymilliárd forintot fordítottak a százezer kátyú kijavítására. Ez kátyúnként tízezer forintot jelent, ami legalább kétszerese a piaci árnak. Csanádi Csaba közölte: a cég tonnaáron számolja el a kátyúzást. Véleménye szerint négyzetméteráron azért sem érdemes számolni az úthibákat, mert olyan is előfordult, hogy 20-25 négyzetméteres kátyúóriást kellett betömni. A főosztályvezető az InfoRádió kérdésére hozzátette, hogy a közterület-fenntartó rt pályáztatás nélkül, közszolgáltatási szerződés alapján végzi a kátyúzást.

Bár közeleg az uniós csatlakozás napja, a főpolgármesteri hivatalban még mindig nagy a bizonytalanság, hogy a közszolgáltatások mely részét kellene pályáztatni. Egyes vélemények szerint a kátyúzás, mint építési beruházás ebbe a körbe tartozik. Mindenesetre a közbeszerzési törvény ugyan már megfelel az uniós elvárásoknak, az abból következő önkormányzati rendeletek még jórészt hiányoznak.