Kilakoltatás ellen tüntető színészeket vittek el

2008.05.09. 11:08
Kilakoltattak egy háromgyermekes családanyát a nyolcadik kerületben. Az asszony egyedül neveli két egészséges és egy fogyatékkal élő gyermekét. Öt fiatal művész a helyszínen tiltakozott az eljárás ellen. A főként színészekből álló csoportot a rendőrök vezették el.

Balogh Rodrigó, ENSZ-díjas rendező volt az egyike egy kilakoltatás elleni hétfői tiltakozásnak. L. Rózsa és három gyermeke kiköltöztetése ellen négy társával tiltakozott, mindannyiukat előállították és megbüntették. Elmondása szerint akciójukat nem felelősségre vonásnak, vagy támadásnak, hanem visszajelzésnek szánták "az önkormányzat felé, hogy ilyen lépésekkel nem megoldanak egy problémát, hanem jobban elmélyítik. Ami pedig még több pénzébe kerül az adófizetőknek."

A kilakoltatás képei

L. Rózsa eredetileg a Dobozi utca 41. szám alatt önkényes beköltözőként lakott. A nyolcadik kerületi önkormányzat az épület eladásáról és lebontásáról döntött, így az asszonyt három gyermekével ideiglenesen a Kisfaludy utcába, egy korábban üzletként szolgáló helyiségbe költöztették. Ez az átmeneti szállás a gyerekek felelőtlensége miatt leégett, ekkor a család az épületen belül máshová költözött át - mondta Nagy Krisztina, a kerület alpolgármesterének helyettese. Elmondása szerint a család több kérelme is eljutott hozzájuk, azonban többszöri önkényes beköltözésük miatt nem kaphattak lakást az önkormányzattól.

Laza háló

A nyolcadik kerületben családok átmeneti elhelyezésére csak öt krízislakás áll rendelkezésre, ezek azonban régóta foglaltak. Ilyen esetekben a gyermekjóléti szolgálat feladata egy család elhelyezése- mondta Takács Gábor, a kerület alpolgármestere az ügyet felkaroló Kurt Lewin Alapítványnak.

A gyermekjóléti szolgálat 2003 óta tud erről a családról. Több ilyen sorsú családhoz hasonlóan, ez a háromgyermekes család sem fizetett bérleti díjat. Az önkényes beköltözés pedig jogsértő magatartás, ezért várható volt a kilakoltatásuk. - tájékoztatta Hegedűsné Kiss Annamária, a nyolcadik kerületi Gyermekvédelmi Iroda vezetője a Kurt Lewin Alapítványt.

Megoldásképpen azt javasolta az anyának, hogy "Keressen anyaotthoni férőhelyet maga számára. Ott együtt lehetnek vele a gyermekei is, és egy ilyen otthonban szakszerű segítséget nyújtanak egy bajba jutott családnak. Akár munkakeresésben is segítenek a szociális munkások." Véleménye szerint az együttműködés hiányát jelenti, hogy az asszony nem keresett maguknak ilyen férőhelyet és nem fizetett bérleti díjat.

Más megoldás kell

Balogh Rodrigó a VII., VIII., IX. kerületi hátrányos helyzetű gyermekek művészeti nevelésével foglalkozik. Munkája során látja a nyolcadik kerület lakóinak életét, és úgy véli, a szociálisan hátrányos helyzetűek esetében az együttműködés azért nem valósul meg, mert tartanak a hivatali ügyintézéstől. "Ennek az asszonynak két egészséges gyermeke mellett egy fogyatékos gyerek egész napos felügyeletéről is kell gondoskodnia."- tette hozzá.

Véleménye szerint alternatívákat kell ajánlani az ilyen helyzetbe jutott embereknek, és el is kellene kísérni őket a hivatalokba.

Látszatmegoldás

Takács Gábor alpolgármester szerint a fedélnélküliség nem lehet az oka egy család szétválasztásának. Ezt a gyermekvédelmi törvény is biztosítja. Jelen esetben a család azért maradt együtt, mert az anya tudott mondani egy másik lakcímet a kilakoltatáson jelen lévő szociális munkásnak.

Balogh Rodrigó szerint ez csak látszólagos megoldás, valójában az anya és három gyermeke csak egy másik átmenetei helyen húzta meg magát. Az önkényes lakásfoglalást a 22-es csapdájának tartja: "Az ideiglenesen kiutalt lakhatásra alkalmatlan helyiség mellett ugyanabban az épületben, egy emelettel feljebb, ez az asszony lát egy jobb lakást, amit hajléktalanok használnak. Ki az, aki nem költözött volna jobb helyre a gyermekeivel?"

A kilakoltatás ellen tiltakozott Mózes Balázs, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, Tóth Bernadett, szociológus, Jászberényi Gábor, ENSZ-díjas színművész és Polgár Tamás, színművész. Őket a rendőrség az ideiglenes lakásfoglaló asszonnyal együtt előállította, és fejenként negyvenezer forint bírságot szabtak ki rájuk.

A kilakoltatott család ügyét az ombusdmani hivatal is vizsgálja.