Fényben fürdik ismét az Erzsébet-kilátó

2005.09.18. 12:37
Szombaton este a nagyközönség előtt is megnyitották a János-hegyi kilátót, a 108 millió forintból felújított épületet Pokorni Zoltán adta át. Az ünnepélyes aktust kóruselőadás előzte meg és tüzijáték majd állófogadás követte, a meghívottak és érdeklődők pedig felözönlöttek az épület teraszaira. Képriportunk az eseményről.

A pénteki sajtóbejárás után szombaton hivatalosan is befejezettnek nyilvánították a felújítás miatt január óta lezárt Erzsébet-kilátó renoválását. A kilátó teljes felújítása, a környék rendbetétele 108 millióba került.

A Budapest legmagasabb pontján lévő kőépület Kluzinger Pál és Schulek Frigyes tervei alapján épült 1908 és 1910 között, díszkivilágítást 1926-ban kapott először. 1981-ben rossz műszaki állapota miatt bezárták, és felújítás után 1992-ben nyitották meg ismét. 2001-ben a XII. kerületi önkormányzat kapta meg a fővárostól, felújítási kötelezettség terhe mellett. A kivitelezők teljesen lecserélték a korábbi világítási rendszert: százharminc energiatakarékos, de nagyteljesítményű lámpatestet építettek be egyrészt a dísztér burkolatába, másrészt az épület külső párkányaira.

A kóruselőadás, a politikusi ünepi szavak (Pokorni Zoltán, Mitnyan György) és a tüzijáték után végre megindulhatott a tömeg a 23 méter magas torony felső szintjei felé. Az első szinten állófogadás és ingyen italmérés, a felső szinteken erős szél és pazar kilátás fogadta a népet.

A kivitelezés oroszlánrészéért - a kövek megtisztításáért, a szigetelésért, a burkolatcseréért és a szerkezeti megerősítésért - a Reticolo Ingatlanberuházó Műemlékrekonstrukciós Környezetvédelmi Kft. felel.

A kilátó előtti dísztéren hat új, historizáló kandelábert helyeztek el.

Az önkormányzat reményei szerint önellátó lesz a műemlék, azaz fenn tudják tartani majd a bevételekből. A kilátó aljában egyébként vendéglátóipari egység - kávézó, söröző - kezd hamarosan működni, a bevételek egy része ennek bérbeadásából folyik majd be.

Az épület lábazatában van egy országos szintezési alappont - magasságmeghatározáshoz jól jöhet bármikor, mind gyakorlati, mind tudományos szempontból.

A kerületi önkormányzat a Pilisi Parkerdővel egyeztetve rendbehozatta a János-hegyi út alsó kanyarulatából induló sétautat, a kilátó előtti erdőrészt és a Libegő végállomásától induló lépcsősort. Az épülethez vezető út mentén gumírozott futójárdát is kialakítottak a sportkedvelők kedvéért.

A kilátót körülvevő tér burkolatát teljesen lecserélték, a tördezett betonlapok helyére színes járólapok kerültek, valamint az épületet megvilágító süllyesztett fényforrásokat is kialakítottak.

A főváros esti fényei lenyűgözőek, a negyven tonna kutyaszar nem látszik idáig.

A Duna, az Országház a Batthyány téri Szent Anna templom, mind jól kivehető objektumok a terepasztalon.

A Budai Várat és az Erzsébet hidat sem nehéz kiszúrni a millió fényforrás közül.

Fényárban a város felett.