Nem fizet az állam a kormányzati negyed tervezésért

2008.01.30. 16:39
Ingyen dolgozott a díjnyertes építész, Janesch Péter csapata a kormányzati negyeden. Titoktartási szerződése miatt az illetékeseknél próbáltunk magyarázatot találni, de kiderült, hogy illetékesek sincsenek.

Nem fizetik ki a kormányzati negyed tervezőit, tudta meg az Index. A tervpályázaton a fődíj 20 millió forint volt, és egyelőre csak ezt az összeget kapta meg az a húsz ember, akik augusztus óta dolgoztak a terveken. A kormány a bukott projekt költségeit csökkentendő azonban nem utalná át az információink szerint több százmillió forintos összeget, amelyre a Team 0708 Kft. tart igényt.

Megkerestük a tervezőcsapat vezetőjét, Janesch Pétert, aki azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta értesüléseinket. Mint elmondta, szorult helyzetben vannak, mivel megbízatásuk kezdetén titoktartási szerződést kötöttek a projektért felelős Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI). Akkor ezt, mivel a munka során érzékeny információk birtokába juthattak volna, érthetőnek tartották. Most azonban lehetetlenné teszi, hogy tiszta helyzetet teremtsenek.

Korábbi cikkeinkből annyi tudható, hogy a KVI nem fogadta el az építészek terveit, és azok átdolgozására szólította fel a tervezőket. Janesch akkor érthetetlennek nevezte a hivatal kifogásait, mert elmondása szerint a dokumentumban olyan alapvető problémákat fogalmaztak meg, amelyek tervük egészét kérdőjelezik meg. Noha éppen tervük jellegzetességei miatt hozta ki azt győztesnek a nemzetközi építészekből álló zsűri.

A kormányzati negyed-projektre amúgy is jellemző a transzparencia hiánya. A munka szakmaiságáért és tisztaságáért felelős Projekt monitoring bizottság elnöke például ugyanaz a Görözdi György, aki miniszteri megbízottként a projekt levezényléséért felelős. A hírek megerősítését tőle vártuk. Őt a projekt összeomlása után is pozícióban hagyták, hiszen a hivatalos magyarázat szerint a kormányzati negyed előkészítése nem állt meg, csak a szoros határidőkön lazítottak.

Hívásunkra azonban egy hölgy válaszolt. A telefonbeszélgetést változatlan formában közöljük.

- Úgy tudjuk, az állam nem fizetne a kormányzati negyed tervezőinek.
- A pénzügyminisztérium kérésére Görözdi úr a helyzet rendeződéséig nem nyilatkozhat.
- Mit jelent esetünkben a helyzet rendeződése?
- ... Az az igazság, hogy nem tudom.
- Meg tudná mondani, milyen iroda az, ahol ön és Görözdi úr dolgoznak? Mert a KVI már nem létezik.
- Hát, ezt sem tudom sajnos.

Ezek után a KVI utódszervezetéhez, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez fordultunk, hogy megtudjuk, kik fogalmazták azt az elutasító szakvéleményt, amelyet híreink szerint egyébként nem is szignáltak. Érdekelt minket az is, milyen szakmai kifogásokat emeltek Janesch terveivel szemben. Várakozásainkkal szemben azonban még egy szórakoztató telefonbeszélgetést sem sikerült lebonyolítanunk, hívásainkat ugyanis senki nem fogadta.