Csökkent a balesetveszély Kőbánya-Kispesten

2008.05.30. 10:33
Egy hónapnyi teljes sötétség után újra világít a nyolcból hét kandaláber a kőbánya-kispesti buszállomáson. A hiányzó és megrongálódott aknafedelek pótlására, valamint az építkezési törmelék eltávolítására még várni kell.

Az Index cikke nyomán a BKV számára is kiderült, hogy hozzájuk tartozik a kőbánya-kispesti közvilágítás. Ezután alig pár napra volt csak szükség ahhoz, hogy elhárítsák az egy hónappal ezelőtt keletkezett zárlatot.

A BKV Sajtóirodája arról tájékoztatta az Indexet, hogy a BKV munkatársai szerdán befejezik a hiba elhárítását. A világítótestek áram nélkül maradását egy olyan zárlat okozta, melynek helyét a térvilágítási hálózaton nagyon nehéz volt megtalálni.

A járdán parkoló autóbuszok tönkretették az aknafedőt.

A nyolc meghibásodott lámpatestből hetet már megjavított a BKV. A fennmaradó egy javításához kosaras kocsira van szükség, melyet szerdán kaptak meg egy külső cégtől, ugyanis a BKV tulajdonában nincs ilyen.

A hiba elhárítását egy hónapig hátráltatta, hogy a BKV az ELMÜ felelősségének gondolta a hibát, noha az a cég nem is üzemeltett közvilágítást. Nem úgy a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., akik azonban hiába jelezték a BKV felé, hogy nem hozzájuk tartozik a pályaudvar, a BKV-nál egyszerűen nem hitték el, hogy utcai lámpái is lennének a társaságnak.

A leszállóhelyről ezen az éjszaka alig látható buckán át vezet az út a metróhoz.

A BKV-nál levonták az eset tanulságát és 2008. július 1-től műszaki ügyelet fogadja és kezeli majd szakszerűen az ilyen hibabejelentéseket. Azt remélik, ezzel kiküszöbölhetővé válik az egymásra mutogatás, és lehetőség lesz az ilyen esetek kezelésére a létesítményi és a műszaki területen.

Néhol a betonhiány okoz botlásveszélyt.

Ezzel azonban nem szűnik meg a balesetveszély a buszállomás területén. Az elbontot pavilonok alapzata és bontási törmeléke miatt továbbra is botlásveszélyeses a közlekedés, ráadásul több akna fedele is megrongálódott – részben a bontáshoz használt gépek súlya miatt, részben a járdán parkoló autóbuszoktól, amik nappal és éjszaka is balesetet okozhatnak.