Lebontják a Köki-felüljárót

2008.07.16. 11:54
Életveszélyessé vált, ezért lebontják Budapesten a kőbánya-kispesti gyalogos-felüljárót. A bontásra a szakértői vélemény szerint azért van szükség, mert a múlt héten egy darus kocsi megrongálta a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi út felett átívelő felüljáró szerkezetét. A bontás miatt nem kell forgalomkorlátozásra számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető úton.

A tervek szerint a BKV Zrt. három nap alatt lebontja a felüljárót. A bontás elvégzéséhez az ideiglenes lépcsőtől a Vak Bottyán út felőli mozgólépcsőig a teljes épületet áramtalanítani kell és a közművekről le kell választani - közölte Nagy Endre, a kispesti önkormányzat kommunikációs vezetője.

A gyalogosok már nem használják a felüljárónak ezt a szakaszát. Az autóbuszok végállomásától hetek óta zebrán mennek át az úton, a túloldalon pedig egy ideiglenes lépcsőn keresztül jutnak vissza a felüljáróra, majd onnan le a metróhoz.

A bontás miatt nem kell forgalomkorlátozásra számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A rendőrségtől nem kérték a forgalomkorlátozást, mondta az Index kérdésére Kormos Endre, a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese. Elképzelhető, tette hozzá, hogy a közművek kikapcsolása miatt kisebb fennakadás lesz, ezt azonban helyben oldják meg.

A munkálatok a közlemény szerint négy működő üzletet érintenek a sérült felüljárórész közvetlen környezetében. A bérlőknek a határozat kézhezvételét követő 24 órán belül ki kell üríteniük az üzleteket és a raktárakat, hogy a munkát a kivitelező zavartalanul elvégezhesse.

A fellebbezés ilyen esetben nem késleltetheti a munka megkezdését.
Megjegyezte, hogy két érintett üzlet - egy élelmiszerbolt és egy húsbolt - vezetői nem vették át a határozatot, postai kézbesítést kértek, ám életveszély-elhárítás esetén a szóbeli közlés is elegendő a törvény szerint.

A balesetet okozó daruskocsi - Galéria
Fotó: Inforadio.hu

A kommunikációs vezető kitért arra, hogy más munkálatok is zajlanak a következő hetekben a kőbánya-kispesti, vagyis a X. és a XIX. kerület határán lévő közlekedési csomópontnál.

Bár a Fővárosi Bíróság ítélete alapján a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal építéshatósága június 27-ei határozatában leállíttatta a 3-as metró végállomásánál épülő szórakoztató- és bevásárlóközpont építését, a döntés bizonyos munkák elvégzését engedélyezi. Szakértői vélemény szerint az állag- és vagyonmegóvás, illetve a károk megelőzése érdekében egyes munkálatokat el lehet, sőt el kell végezni. Az építtető az építkezés folytatásáért fellebbezett a bírósági döntés ellen.