Tizenhárom százalékkal nő a főváros költségvetése

2005.02.15. 21:26
A tavalyinál 13 százalékkal nagyobb összegből, 399 milliárd forintból gazdálkodhat idén a főváros. A kedden ismertetett tervezetet a februán 24-i közgyűlésen fogják megvitatni. 3,4 milliárd forint jut kátyúzásra, az aquincumi híd és az 5-ös metró előkészítésére 830 millió forintot biztosítanak.

Stabil gazdálkodásra, fejlesztésekre, a főváros megújulását segítő beruházásokra törekszik a fővárosi önkormányzat idei, új szemléletű, a tavalyinál 13 százalékkal nagyobb, 399 milliárd forintos költségvetési tervezete.

Demszky Gábor főpolgármester kedden a tervezet részletezésekor jelentős pozitívumként szólt arról, hogy a mai kormányzat többet áldoz Budapestre. Idén 4,2 milliárd forinttal többet kap a főváros az államtól.

A költségvetés 55 százalékát működésre, 44 százalékát fejlesztésekre, a többit hiteltörlesztésre költik. A költségvetési évben célhitelként 23 milliárdot, később meghatározandó feladatokra 25 milliárdot kíván a főváros felvenni.

60,6 milliárd jut a közlekedésre

A február 24-i közgyűlésen tárgyalandó költségvetési tervezetben a legnagyobb részt a közlekedés javítását célzó feladatok teszik ki. A tömegközlekedésre szánt 50 milliárd forint mellett 10,6 milliárdot fordítanak útfelújításokra. A főpolgármester reményei szerint jó pályázatokkal elérhetik, hogy az állam 6,5 milliárd forintot adjon idén az utak javítására.

A tavalyi 2,3 helyett idén 3,4 milliárd forintot szánnak kátyúzásokra, és további 1,5 milliárdot az olyan forgalomjavító munkákra, mint az útburkolati jelek teljes megújítása.

Két nagyberuházásra, az aquincumi híd és az 5-ös metró előkészítésére 830 millió forintot biztosítanak. Szeretnének ugyanis még a jelenlegi kormány idején szerződést kötni e feladatok állami támogatására, közölte Demszky.