Kommunisták is indulnak a ferencvárosi választáson

2008.12.19. 16:45
Nyolc induló lehet a január 11-i ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson. Szombat délelőtt dönt a helyi választási bizottság arról, kik vehetnek részt a megmérettetésen.

A jelöltállítás ideje péntek délután négy órakor járt le, a pártoknak eddig volt lehetőségük arra, hogy jelöltjeiknek 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjtsenek.

Az előírt időpontig (időrendi sorrendben) a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM), a Fidesz-KDNP, az MDF, valamint a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) jelöltjét vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság.

A HP Várady Tibort, az SZDSZ John Emese fővárosi frakcióvezetőt, az MSZP Bánsághi Tamás ferencvárosi alpolgármestert, a Jobbik Szegedi Csanádot, az MKM Paulik Pétert Istvánt, a Fidesz-KDNP Bácskai János helyi választókerületi elnököt, az MDF Dézsi Mihály korábbi rendőrségi szóvivőt, míg az MSZZP Polgár Tamást, a blogger Tomcat-et jelölte.

Az MDF jelöltje korábban már egyszer leadta ajánlószelvényeit, ám a helyi bizottság azt állapította meg, hogy az érvénytelen ajánlások miatt azok száma nem érte el a szükséges 750-et. Dézsi Mihály számára a határidőig azonban újabb szelvényeket gyűjtöttek össze, így elképzelhető, hogy mégis összegyűlt az induláshoz szükséges számú ajánlás.

Gegesy Ferenc, aki egyben a IX. kerület polgármestere, szeptember közepén mondott le egyéniben szerzett parlamenti mandátumáról a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben (oevk), és kilépett az SZDSZ-ből is.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint általában a parlamenti voksolás idején, így lesz kampánycsend, és lehet majd külföldön is voksolni, ami azonban lényegesen megdrágítja a választási eljárást. Az oevk-irodánál a péntek délutáni határidőig öten jelezték, hogy az első, vagy a második fordulóban külföldön szavaznának.

Egy választó az Egyesült Államokban, ketten Nagy-Britanniában, egy személy Írországban, míg egy másik Marokkóban kívánja leadni a szavazatát. A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét.

Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén január 25-én második fordulót tartanak; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki. A 12-es számú oevk Ferencváros kétharmadát, jórészt a belső városrészt fedi le, és mintegy 38 ezer lakója van.