Kerékpáros halálkanyar az Erzsébet híd alatt

2008.05.22. 00:53
Autók vágtatnak keresztül az Erzsébet híd alatt vezető kerékpárúton.

Megalkották Budapest legveszélyesebb kerékpáros kereszteződését az Erzsébet híd budai hídfője alatt. Az eddig háborítatlan kerékpárutat ugyanis megszakították, hogy ezen vezessék keresztül a rakpartra tartó kocsisort. Bár az egyenesen haladó biciklisták és a kanyarodó autók közlekedését lámpa szabályozza, a helyzet koránt sem nevezhető biztonságosnak.

A helyszínen töltött fél óra alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az autósok egy része nem veszi figyelembe a közlekedési lámpa piros jelzését. Egyesek véletlenül hajtanak át a tiloson, mások viszont szándékosan hagyják figyelmen kívül a jelzést. Így hamarosan folytatódhat a kanyarodó járművek által okozott halálos kerékpárbalesetek sora. Amit valószínűsít, hogy az utat teherautók is gyakran használják.

Kattintson, kérjük!

A helyzetet súlyosbítja, hogy a dél felől érkező biciklistákat egy meredek rámpa vezeti szinte közvetlenül a kereszteződésbe, így a kevésbé jó reflexekkel rendelkezők egyenesen az autók közé érkezhetnek.

Már csak finomhangolás, hogy a rámpa a lépcsőnek csupán egy részét fedi, így a biztonságos utakhoz szokott biciklisták váratlan arcra eséssel is számolhatnak. Végezetül pedig: a gyalulatlan deszkákból készült pallót egy fél centire kiálló vascövek fogja a betonhoz, ami kerékdefektekhez tökéletes eszköz.

A néhány hete kialakított kereszteződést olyan műgonddal dolgozták ki, mintha az elszaporodott kerékpárosok ritkítására találták volna ki. A sajátos közlekedési csomópontról megkérdeztük a fővárost, ahol megnyugtattak minket: ideiglenes megoldásról van szó. A budai főgyűjtő csatorna építése miatt a rakparton csak dél felé mehet a forgalom. Az észak felé tartó kocsisort felül vezetik, és az Erzsébet híd alatt engedik vissza a rakpartra.

Számolja meg, hány autó megy át a piroson!

A munkálatok befejeződése után visszaállítják a régi rendet. A vad kihívások rajongóinak azonban nem kell megijedniük, mert a halálkanyar még hónapokig üzemel. Arról nincs információnk, hogy ki tervezte és hagyta jóvá a kereszteződést.