Wekerle, Gazdagrét, Pók utca - de milyen sorrendben?

2005.08.28. 20:44 Módosítva: 2005.08.28. 20:42
Az Index lakótelepi szavazós játékának utolsó helyéért a Havanna és Újhegy versengett, errefelé tessék gyorsan lakást venni a szavazás eredményét lobogtatva. A Pók utcában, Gazdagréten vagy Wekerlén pedig most sokat kaphatnak ingatlanjukért, a dohányzóasztalon diszkréten helyezzék el a kinyomtatott végeredményt.

22. Havanna 1,11

#alt#
A huszonkettedik (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A Havanna népszerűsége csak Zuschlag Jánoséval vagy a tütükéző képviselőkével vethető össze. Hiába írtuk, hogy a térfigyelő kamerákkal jelentősen javult a lakótelep közbiztonsága, maguk továbbra is csak előítéleteikre hallgatnak. Privát tanácsunk: most vegyen lakást a Havannán, cikkünket nyomtassa ki és dugja az eladó orra alá.

21. Újhegy 1,31

#alt#
A huszonegyedik

Kőbánya-Kispest közelsége nem tesz jót a lakótelepek népszerűségének. A börtön is elriasztotta az osztályzókat, pedig 34 perc alatt be lehet jutni a városba, és ez - majd látni fogják - a toplista élén álló lakótelepekkel is versenyképes.

20. MÁV-gépgyár munkáslakótelepe 1,35

#alt#
A huszadik

Nem tudni, hogy mi riasztotta el Önöket ettől a teleptől, talán a józsefvárosi kínai piac közelsége, esetleg a kora (Ferenc József idejében épült), netán a neve, ami tényleg nem ígér sok jót. Az ántivilág telepei közül a MÁV-gépgyár munkáslakótelepe szerepelt a legrosszabbul.

19. Pongrác úti állami lakótelep 1,43


A tizenkilencedik

A panel iránt vonzódnának ennyire vagy a régitől félnek? Egy újabb lakótelep egy rég letűnt korból. Pedig nem ennyire rossz, higgyék el. A magyarázat inkább az lehet, hogy keveseknek van itt internet-hozzáférésük, pedig lelkes lokálpatrióták itt is akadnak, akik szívesen meghackelték volna szavazásunkat.

18. Csepel Városközpont 1,46

#alt#
A tizennyolcadik

A megalakótelepek lélegzetvisszafojtva figyelt különversenyében Csepel szorult az utolsó helyre. Talán jól jártak volna a kerület lakói, ha a kilencvenes évekbeli önállósulási törekvésüket siker koronázza, mert akkor egy csepeli lakótelepversenyt csont nélkül nyernének.

17. Gubacsi lakótelep 1,5

#alt#
A tizenhetedik

A rendszerváltás hektikus évei után a szocreál stílus megfelelő helyre kerül. Már nem kell Rákosit visszasírni ahhoz, hogy valaki ne akarja leverni a didaktikus freskókat a homlokzatokról. Nem biztos, hogy ötven év múlva ennél több pontot kap majd egy lakóparkszavazáson a Cézár-ház.

16. Rákoskeresztúr 1,57

#alt#
A tizenhatodik

Elég sok szavazatot kapott ahhoz képest, hogy neveletlen belvárosi suhancok lustaságból vagy más érdekből szimplán csak rákosborzasztónak hívják. Ezzel együtt a kerület ingatlanügynökeinek azt ajánljuk, hogy a közlekedést firtató kérdéseknél kezdjenek másról beszélni.

15. Kispest 1,61

#alt#
A tizenötödik

A Kőbánya-Kispest metróállomás vonzáskörébe tartozó telepek közül messze ez végzett a legjobb helyen. Az itt élők már most dörzsölhetik tenyerüket, hogy mennyire felszöknek majd az ingatlanárak, ha végre felújítják a metróállomást és megszüntetik a nyíltszíni hajléktalanszállót.

14. Újpalota 1,76


A tizennegyedik

A középmezőny legalja, kiesési gondok nem gyötrik Újpalotát, igaz, még az UEFA-kupás helyezés is elérhetetlen távolságban van. Néhány évtizedes vegetálás után majd bejelentik a megszűnést, hacsak a sors furcsa fintoraként nem nyilvánítják Újpalotát a világörökség részének.

13. Fiastyúk utca 1,78

#alt#
A tizenharmadik

Az évek kifejezetten jót tesznek a Fiastyúk utcai lakótelepnek. Nem valamiféle kora Kádár-kori nosztalgiát sejtünk a háttérben, inkább azt, hogy - mondjuk Újpalotával ellentétben - a Fiastyúk egyes részei kifejezetten városra emlékeztetnek.

12. Kelenföld 1,79


A tizenkettedik

Nagy a torlódás a top tízből éppen kicsúszottak között. A budaiságára oly büszke Kelenföldet jól helyre tették olvasóink, a leggyöngébb lakótelepnek találták a Duna nyugati oldaláról valók közül.

11. Kerepesi úti lakótelep 1,81

#alt#
A tizenegyedik

A szocreál nagy diadala ez a 11. hely, már-már felér egy visszarendeződéssel. Még eltelik néhány év, és akár feljebb is kerülhet a Kerepesi úti lakótelep, persze csak akkor, ha elvégzik a lassan halaszthatatlanná váló felújításokat.

10. Békásmegyer 2,05

#alt#
A tizedik

Kapaszkodjanak meg, ez itt már a top tíz. Egy percig sem volt kérdés, hogy Békásmegyer bekerül-e az elittársaságba, hiszen két tizedet vert a Kerepesi útra, ami ezen a szinten nem kevés. A szavazás ráadásul közvetlenül a Sziget után készült, ki tudja, előtte talán még nagyobb pontokat kapott volna Békásmegyer.

9. Füredi utca 2,06

#alt#
A kilencedik

Aki élt már az Örs vezér tere környékén, az semmi pénzért nem költözne el onnan, tartja magát egy régi XIV. kerületi mondás, ami persze ebben a formában nem igaz. Mégsem lehet olyan rossz hely, ha a környék két lakótelepe - a Füredi utcai mellett a Kerepesi úti - is a tizedik hely körül végzett.

8. Erzsébet-liget 2,08

#alt#
A nyolcadik

Az egykori szovjet parancsnokságot szinte lakóparkká fejlesztették, ezt jutalmazták olvasóink a 8. helyezéssel. Egyedül a tömegközlekedés nehézkes, ezért a mostani lakók talán neheztelnek is kissé az egykori moszkvai katonai vezetésre, amiért beérték egy olcsóbb, külvárosi ingatlanegyüttessel.

7. Őrmező 2,16

#alt#
A hetedik

A sokak által istenített budai telepet - mint majd látják - észak-pesti óriás lakótelepek is megelőzik. Talán az autópálya, esetleg a Kelenföldi pályaudvar közelsége riasztotta el a szavazókat attól, hogy magasabb pontszámot adjanak a jobb sorsra érdemes Őrmezőnek.

6. Újpest Városközpont 2,22

#alt#
A hatodik

Az egyik legjobban megközelíthető lakótelep, nem véletlen, hogy sokan illették viszonylag magas pontszámmal. A pesti oldalt lenézőket meglepheti Újpest jó szereplésem de persze az is lehet, hogy túl sok lokálpatriótának van internet-hozzáférése.

5. Káposztásmegyer 2,51


Az ötödik

Ez már egy másik bolygó. Három tizedet vert Újpestre a IV. kerületi rivális, ekkora különbség egyetlen egymás után következő helyezettnél nincs. Csak elmélkedhetünk azon, hogy hol végzett volna Káposztásmegyer, ha a hármas metrónak itt lenne a végállomása - ahogy az eredeti tervek szóltak.

4. József Attila lakótelep 2,58


A negyedik

A pesti oldal legjobb második világháború után épült lakótelepének jelölték a József Attilát. A dobogóhoz kevés, a tisztes helytálláshoz sok. A jó eredmény a metró közelségének, a viszonylag kevés panelnak és a sok-sok zöldterületnek köszönhető.

3. Pók utcai lakótelep 2,66


A harmadik

A harmadik hely is szépen csillog, bár sokan az első helyre is esélyesnek tartották. Hogy miért nem sikerült bajnoknak lenni azt nem tudni, ilyenkor megindul a felelősök keresése, az egymásra mutogatás, végül lemond a szövetségi kapitány. A lakótelepet viszont nem lehet lecserélni.

2. Gazdagrét 2,81


A második

A legjobb paneltelepnek és a legjobb budainak szavazták meg az olvasók Gazdagrétet. Ne tagadják, elég volt egy emlékeztetés a Szomszédokra, és máris röpködtek az ötösök. Ki tudja, mi történik, ha Horváth Ádámék a Havannán forgatják szappanoperájukat?

1. Wekerle-telep 3,02

#alt#
Az első

Nem tudtunk annyira rosszat írni a tizenhét évig épült Wekerléről, hogy ne röpítsék szavazataikkal az első helyre. Oké, a lakótelep szó hallatán nem a kertvárosias Wekerle jut az ember eszébe, tekintsük hát ezt egy fricskának a gigantikus paneltelepek építőinek. Még akkor is, ha tudjuk: sokkal kevesebb embernek lenne saját lakása, ha hasonló akkurátussággal épültek volna a hetvenes-nyolcvanas évek lakótelepei.