A Lánchíd lezárásáról vitázik a városvezetés

2006.04.18. 13:55
A Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén két ellentétes (szocialista) álláspont csapott össze: Vajda Pál szerint nem szabad idén nyáron hétvégenként lezárni a Lánchidat, Schiffer János viszont kulturális programok és a "gyalogoshíd" mellett érvelt. Júniusban mindenesetre próbalezárások lesznek az átkelőhelyen.

Az elmúlt időszakban a budapestiek megszokhatták, hogy nyáron minden hétvégén lezárják az autósok előtt a Lánchidat, ahol különböző kulturális programokat rendeznek, és egyfajta gyalogoszónává alakul át az átkelőhely. Idén is hasonló eseményekre készült Budapest kulturális irányítása, pontosabban Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes.

Vita két szocialista városvezető között

Vajda Pál, a másik szocialista főpolgármester-helyettes szerint azonban 2006 nyarán nem lenne helyes lezárni hétvégenként a hidat, ugyanis éppen ebben az időszakban zajlik majd a 2-es metró felújítása, tehát eleve sokkal nehezebb lesz a Pestről Budára való közlekedés.

A városüzemeltetésért felelős Vajda szerint tavaly is nyáron, a hídlezárások idején zajlott a metrófelújítás, de akkor a Deák tér és a Népstadion között, ami nem befolyásolta a Duna feletti/alatti közlekedést, most viszont egybeesik a két intézkedés.

A Lánchídon úgyem mehetnek át a csuklós buszok

Vajdával szemben viszont Schifferék azt hangoztatják, hogy a Lánchídon amúgy sem járhatnának csuklós metrópótló buszok, azok a Déli pályaudvar, a Moszkva tér és a Deák tér között az Erzsébet hídon és az Attila úton át juthatnának csak el a célpontjaikra.

Ezzel szemben a Lánchídon keresztül a Kossuth és a Batthyány tér összeköttetése lenne esetleg megoldható, ami nem jelent túlzottan jelentős forgalmat, így az nyugodtan elterelhető más irányba.

A Főpolgármesteri Kabinet a vita miatt nem hozott végleges döntést: úgy határoztak, hogy idén júniusban "próbalezárásokat" tartanak, az úgynevezett Hídünnep és a Budapesti Búcsú idejére kétszer is lezárják az átkelőhelyet az autósok elől június második felében. Minthogy a 2-es metró felújítása június 10. és augusztus 19. között zajlik majd, a két lezárás tapasztalatait még júniusban elemezhetik, és csak ezután döntenek a további intézkedésekről.