Kitisztult Budapest levegője

2008.01.21. 13:13
A hétvégi egészségtelen kategóriájú légszennyezettség után hétfőn megfelelő, jó, illetve kiváló értékeket mértek Budapest mind a 12 ellenőrzőpontján.

A már egészségre is káros hétvégi szennyezettség után hétfőre kitisztult a főváros levegője. A feltámadt szélnek köszönhetően Budapest mind a 12 pontján, ahol az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) rögzíti az adatokat, megfelelőek, jók, illetve kiválóak az értékek.

AZ OLM adatai alapján múlt hét pénteken és szombaton még annyira rossz volt a főváros levegőjének minősége, hogy az ÁNTSZ honlapján Budapest higiénés indexét az egészségtelen kategóriában sorolták.

Az Erzsébet téren és a Honvéd sporttelepen olyan rossz helyzet alakult ki, hogy a szakemberek azt tanácsolták, azok a keringési betegségben szenvedők, illetve idős emberek, akik a környéken laknak, lehetőleg ne menjenek az utcára. Még az egészségeseknek is azt ajánlották, hogy ha tehetik, ne végezzenek a szabadban hosszabb ideig fizikai munkát, sporttevékenységet.

Jelenleg valamennyi paramétert tekintve - például szénmonoxid, nitrogéndioxid, nitrogénymonoxid - mind az Erzsébet tér, mind a Honvédtelep jó illetve kiváló minősítést kapott az OLM honlapja szerint.