Steiner Pál coming outolt Orosz József nevében

2007.08.30. 16:33
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén vita alakult ki a Magyar Gárdától való elhatárolódásról. A vita hevében Steiner Pál arról beszélt, az ismert újságíró fontolgatta, hogy sárga csillaggal jelenjen meg következő tévés adásában, mert zsidó, illetve felvenné a rozsaszín háromszöget, mert meleg. Később Steiner visszakozott, Orosz pedig azt közölte, nem a valóságnak megfelelően idézte beszélgetésüket a szocialista politikus.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén Demszky Gábor főpolgármester előterjesztett egy nyilatkozattervezetet, és az öt közgyűlési pártot arra kérte, hogy támogassák a szövegjavaslatot. A nyilatkozat a Jobbiktól, a Magyar Gárdától való elhatárolódásról szólt.

Steiner Pál

Az SZDSZ és az MSZP támogatta Demszky javaslatát, amely a kerületi önkormányzatokat is arra kérte, hogy ne lépjenek koalícióra az ottani pártok a Gárda alapításában közreműködő Jobbikkal. A Fidesz ehhez képest mindenféle szélsőséges félkatonai szervezet elítélését javasolta, a KDNP és az MDF pedig azt hangsúlyozta, hogy a kormánypártok nem voltak rugalmasak, és az eredeti javaslathoz ragaszkodtak.

A vitában Steiner Pál szocialista frakcióvezető ezt mondta a szó szerinti jegyzőkönyv szerint: "Tegnap találkoztam Orosz Jóska barátommal, aki egy elég híres újságíró, a zsinagógában, a Három kántor gyönyörű bemutatóján. Elmondta nekem, hogy ő arra készül, hogy a legközelebbi televíziós adásban, amelyet ő vezet, felteszi a sárga csillagot, mert zsidó, és felteszi azt a bizonyos rózsaszínű jelet, amit a koncentrációs táborban kellett hordani, és amely legutoljára az egyik államtitkár mellén virított egy honlapon, mert meleg."

Orosz József

Orosz József megkeresésünkre elmondta, hogy már a szerdai adásban is úgy köszöntötte a hallgatókat, hogy "Orosz József vagyok, homoszexuális vagyok, cigány vagyok, zsidó vagyok, magyar vagyok", ezzel is szolidaritást vállalva azokkal, akiket a szélsőjobboldal megpróbál kirekeszteni.

Orosz emellett elismerte, hogy egy koncerten összefutott Steiner Pállal, de neki is csupán erről a gesztusjellegű bejelentkezésről beszélt.

"Nem vagyok felelős egy másik személy, egy politikus tetteiért és nyilatkozataiért" - tette hozzá mindehhez Orosz.

"Sajnálattal vettem tudomásul, hogy Steiner Pál budapesti szocialista frakcióvezető olyan szavakat és szándékot idézett velem kapcsolatban, amelyre nem hatalmaztam fel és a valóságnak sem felelnek meg" - tartalmazza Orosz józsef rádiós újságíró Indexhez eljuttatott közleménye.

Orosz rádiós műsorában is annak a meggyőződésemnek adtam hangot, hogy a kormány példaértékűen cselekedett, amikor a nyilvánosság előtt egységesen állt ki Szetey Gábor államtitkár mellett és az otrombaság ellen. A rádiós elgondolkodott azon, vajon miképp fogadta volna a hazai közvélemény, ha a kormány tagjai rózsaszín háromszöggel állnak a nyilvánosság elé, hasonlóan, ahogy egykor a dán király cselekedett, aki magára öltötte a sárga csillagot, hogy így tiltakozzon a fasizmus ellen, hiszen e tett előtt mindmáig tiszteleg a világ.

Steiner elmondta, ő is gondolkozott azon, hogy sárga csillagot kellene-e felraknia most, hiszen az ő édesapja zsidó. Steiner végül nem tette ki a sárga csillagot, de támogatásra javasolta a Demszky-féle nyilatkozattervezetet, a Magyar Gárdától való elhatárolódást.

Steiner közleménye

Steiner Pál egy nyilatkozatot is kiadott csütörtökön, amelynek szövegét szintén szó szerint közöljük: "Az Index hírportálon megjelent 'Steiner coming outolt Orosz József nevében' című híranyagra reagálva az alábbiakban egyértelművé kívánom tenni a Fővárosi Közgyűlés 2007. augusztus 30-i ülésén elhangzottakat: Kizárólag azt kívántam ismertetni, hogy Orosz József műsorvezető tervei szerint legközelebbi televíziós szereplésekor az elmúlt napok eseményei ellen tiltakozva a sárga csillagot és a rózsaszínű háromszöget kitűzi ruhájára. A hozzászólásom bármely más értelmezése vagy magyarázata nem felel meg az általam elmondottaknak. Egyúttal megkövetem Orosz Józsefet, amiért a beszélgetésünkben elhangzottakat a tudta nélkül nyilvánosan ismertettem. Őszintén sajnálom, hogy felszólalásom okot adhatott a téves interpretálásra."

Demszky előzőleg Tarlós Istvánról is beszélt, szerinte Tarlós a Jobbik támogatását is elfogadta az előző önkormányzati választáson, és nem határolódott el a Jobbiktól.

Tarlós István, a Fidesz nevében azt hangsúlyozta, mélyen elítéli a zsidóüldözést, és soha nem történhet meg többé ehhez hasonló cselekmény. Tarlós ugyanakkor elmondta, hogy ő soha nem állapodott meg a Jobbikkal, csak a Fidesszel és Orbán Viktorral egyezett meg.

A vitában Demszky Gábor elmondta, hogy a zsidó származású Kőszeg Ferencet, az SZDSZ alapítóját, a Helsinki Bizottság korábbi vezetőjét nem engedték be feketeruhás emberek a várbeli Magyar Gárda-alapításra. Az őrök azt mondták neki: "Rohadt zsidó, ide be nem teszed a lábad." (Kőszeg Ferenc az Indexnek picit finomította a történetet. Azt mondta, gondtalanul feljutott a gárda avatására, ahol egy ember kötekedni kezdett vele, azt kérdezte tőle, hogy minek ment oda, de ennek - mint mondta - nem volt súlya.)

A közgyűlési vita után a főpolgármester tartott zárszót, erre az ellenzék már nem reagálhatott, ezért Tarlós István frakcióvezető és Pokorni Zoltán a Fidesz képviselője sajtótájékoztatót tartott. Itt Pokorni egyértelműen elhatárolódott a Magyar Gárdától, amely szerinte elítélendő szimbólumokat használ. Pokorni szerint azonban nemcsak erre kell nemet mondaniuk, hanem arra is, hogy bizonyos politikai erők - így Demszky Gábor is - megpróbálják kihasználni a mostani helyzetet.

Tarlós azt mondta Demszkyről, hogy az már IQ-probléma - pontosabban nem is általános iskolai alsó tagozatra, hanem óvodásokra jellemző -, hogy valaki nem tudja kimondani vitapartnere nevét. Tarlós szerint ugyanis Demszky szándékosan nem mondta ki az ő keresztnevét, bár 18 éve ismerik egymást, és 16 évig együtt voltak polgármesterek Budapest, illetve Óbuda élén.

A közgyűlés a késő mesti órákban elfogadta a Magyar Gárdát elítélő nyilatkozatot, a szavazáson azonban a Fidesz képviselői nem vettek részt, mert még délután elhagyták az üléstermet. Bár a KDNP azt javasolta egy héttel később szavazzanak, mert akkor a Fidesz is részt tud venni a voksoláson, végül ez az elképzelés nem kapott többséget