Kóka ígéreteit kérték számon a Moszkva téren

2007.05.30. 11:43
Budai polgármesterek a Moszkva tér rendbetételét kérték számon Kóka Jánostól, Demszky Gábortól és Horváth Csabától, akik a választási kampányban ígéretet tettek a fővárosi tulajdonú köztér megújítására. A fideszes kerületi vezetők szerdán a téren újságírók előtt lefestették a BKV-épület falára mázolt graffitiket.

Ha a kormányzati negyedre van pénz, akkor kell, hogy legyen a Moszkva tér felújítására is - jelentette ki Pokorni Zoltán. A XII. kerület polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az I., a II. és a XII. kerület határán fekvő elhanyagolt fővárosi tulajdonú közterületen hetente több millióan utaznak keresztül.


Így kampányolt
A polgármesterek felsorolták Demszky Gábor főpolgármester, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Kóka János gazdasági miniszter a tér megújítására korábban tett és máig beváltatlan ígéreteit.

Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere bemutatta Kóka János választási plakátjait, és emlékeztetett arra, hogy a liberális politikus korábban úgy nyilatkozott: a Moszkva tér felújítása már bekerült a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe. A dokumentum azonban nem tartalmazza ezt a programot - fűzte hozzá.

Az újságíróknak kiosztott, Kóka János 2006. áprilisi kampánykiadványának "Szerződés a választókkal" című fejezetében egyebek mellett az áll: ha képviselőjévé választja a kerület és az SZDSZ kormányra kerül, eléri, hogy elinduljon a Moszkva tér teljes újjáépítése. A politikus nyilatkozatát közjegyző előtt is hitelesítette.

Nagy Gábor Tamás közölte, Kóka János egyéniben ugyan nem tudott nyerni, ám pártja elnökeként ma a kormány tagja, így lenne lehetősége ígéretei megtartására.

Láng Zsolt, a II. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy a főváros első és második embere, Demszky Gábor és Horváth Csaba (volt II. kerületi polgármester) 2006. szeptemberében közleményben tettek arra ígéretet, hogy 2007-ben már érvényes építési engedélye lesz a beruházásnak, 2008-ban elindulnak a munkálatok és 2009-re befejeződik a Moszkva tér rekonstrukciója.


Láng Zsolt, a II., Pokorni Zoltán, a XII. és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármesterei tartanak tájékoztatót a Moszkva téri Gomba presszó előtt

Még mindig Buda szégyenfoltja a Moszkva tér, várjuk az együttműködési ajánlatot, és azt, hogy a beruházáshoz szükséges 30-35 milliárd forintot e célra elkülönítik - mondta a polgármester.

A három polgármester a tájékoztatót követően az újságírók valamint az átutazók, az illegális árusok, hajléktalanok és feketemunkások érdeklődő gyűrűjében lefestette a Gomba presszó falára mázolt graffitit. Mint mondták, megtették a tér megtisztításának első lépését, és bíznak abban, hogy a kormánypárti politikusok ígéretüket betartva követik őket a tér rendbetételében.