Demszky nem gyűjt híveket a pótlóbuszokon

2006.07.24. 11:47
Reprezentatívnak nem mondható hétfői felmérésünkből kiderült, hogy a különböző nyári helyreállítási munkák miatt elszaporodó pótlóbuszok rendszerét nem érti szinte senki, az utazóközönséget nem érdekli a politika, de Demszy Gáborra még így sem szavaznának.

Egy hónapot adtunk a BKV utazóközönségének, hogy megtanulja a Moszkva tér és a Deák tér között lezárt metrót helyettesítő metrópótlóbusz útvonalát, kiismerje a vezetők stílusát, megjegyezze a járatszámokat.


Hétfő reggeli életképek a 4-6-os vonalán
Fotó: Nagy Attila

Nem tudjuk, él-e olyan ember, aki az információs pultoknál üldögélő BKV-sok által adott információk alapján tájékozódik, de a tapasztalat, a rutin és túlélési ösztön úgyis előbbre való, így a Battyhány térnél kérdezés nélkül felszálltunk az M2B-re, hogy a Margit hídon zötykölődve kérdéseinkkel traktáljuk a kedves utazóközönséget.

Első kiválasztottunk egy feltűrt ingben munkába igyekvő fiatal volt. Szerinte ma már "jobb a helyzet", mint néhány hete, amikor buszsáv sem volt a Fő utcán. Emberünk rendkívül toleránsnak bizonyult, mert a járatsűrűséggel is elégedett volt: "Azt nem lehet elvárni, hogy a buszokat percenként indítsák." "Megfelelő, beállt" - mondta a fiatalember. Demszky Gáborral kapcsolatos érdeklődésünkre viszont már nem mutatkozott megértőnek. Szerinte "új emberre lenne szükség", mert "Demszky kicsit már megfáradt".

Nem szándékoztunk eltévedni, de beszélgetés közben vettük csak észre, hogy ez a metrópótló nem az a metrópótló, így a Margit híd helyett a Lánchíd pesti hídfőjéig jutottunk, ott egy negyvenes, testes, aktatáskás férfival elegyedtünk szóba. Mintha csak mi vezettük volna gondolatait, a férfi készségesen elárulta, hogy neki nem egyértelmű, melyik busz hova megy. Például egyáltalán nem akart a Roosevelt téri buszmegállóban rostokolni, viszont a Deák térre nagyon is el akart jutni, felszállás előtt meg is kérdezte, hogy jut oda. "Mondták, hogy szálljak fel, a második megállónál szálljak le, de itt nincs" - árult el ismereteiről valamicskét. Összel nem szavaz, mert nem érdekli a politika: "Úgyis úgy van, ahogy van."


Határozottabb véleményt fogalmazott meg a piros 22-esen megismert középkorú hölgy, a József Attila úton beszélgettünk vele. Budakesziről jár a Lurdy-házig és vissza, "napi négy óra utazás". Szegény. Részvétünket látva elárulta, hogy a 4-6-os villamossal, és a Margit híddal már nem is próbálkozik, az ottani álapotokat tömören a "lehetetlen" szóval jellemezte.

A múlt pénteken egy óra volt az út a Lurdytól Déli pályaudvarig, mondta. "Negyven percig nem jött a 103-as, aztán átrohantam az 1-es villamoshoz, arról a Közvágóhídnál átszálltam a 2-es villamosra, majd a Deákra igyekeztem, de nem tudtam, mire és mikor tudok átszállni. Nekem ez bosszantó" Kire szavaz?, szegeztük a kérdést meggyötört alanyunknak, de elhárította: "Nem szavazok, mert egy mondatban összefoglalva egyik kutya, a másik eb. Ígérgetnek, aztán cserben hagyják az embert, és főleg a bérből és fizetésből élőket. De Demszkyre nem szavaznék akkor sem."

Negyedik megkérdezettünk negyven körüli nő, munkába siet éppen, de mi is, így felvesszük a tempóját. Jóllehet a Nyugati tértől kék metróval utazott tovább, kijelentette, hogy ha teheti, elkerüli a 4-6-os útvonalát, "mert az ember alig találja a megállókat". Az önkormányzati választásos beugratós kérdésünkre azt mondta, hogy azt sem tudja mikor lesz. "Nem folytam bele" - mondta.

És mit tesz az Index újságírója, hogy a Batthyány tértől átjusson Pestre? Miután két metrópótlót is kipróbált - mindkettő éppen ellenkező irányba indult, mint ami a cél volt -, inkább átváltott a HÉV-re és az 1-es villamosra (jelezzük: utóbbi is ritkán jár).